ΠΟΤΑ

Λεμοντσέλο: Μία «μυστική» συνταγή και 4 ετικέτες για όσους βιάζονται

Χωνευτικό και γεμάτο φρεσκάδα, το λεμοντσέλο είναι το λικέρ του καλοκαιριού.

12.07.2023
Φωτογραφία: Shutterstock
Λεμοντσέλο: Μία «μυστική» συνταγή και 4 ετικέτες για όσους βιάζονται

Η λεμονιά στο σπίτι μου είναι φορτωμένη με υπέροχα, μεγάλα, απολύτως βιολογικά λεμόνια. Έφτιαξα μαρμελάδα, λεμονάδα συμπυκνωμένη, έφτιαξα κρέμα λεμονιού, κέικ, έστυψα και γέμισα παγοθήκες για να έχω φρέσκο χυμό όλο το καλοκαίρι. Τι άλλο να κάνω; Κι εδώ έρχεται σαν από μηχανής θεός η αγαπημένη μου ξαδέλφη, η Κέλλυ, φινετσάτη οικοδέσποινα και ευφάνταστη στις «κάν’ το μόνη σου» παρασκευές. Θυμήθηκα το εκπληκτικό της λεμοντσέλο κι άρχισα να ψάχνω απεγνωσμένα τα μαγειρικά κιτάπια για τη συνταγή, την οποία ευτυχώς ανακάλυψα: 10 λεμόνια χοντρόφλουδα, οπωσδήποτε αράντιστα και βιολογικά, 600 γρ. ζάχαρη, 1 λίτρο νερό, 1 λίτρο οινόπνευμα ποτοποιίας. Εδώ ανοίγω παρένθεση: Επειδή μου ήταν αφάνταστα δύσκολο να βρω οινόπνευμα ποτοποιίας, το αντικατέστησα με βότκα Absolut citron, που περιέχει φυσικό εκχύλισμα λεμονιού και μοσχολέμονου χωρίς ζάχαρη, και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό! Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλή βότκα ή τσίπουρο χωρίς αρωματικά, για μια πιο ρουστίκ εκδοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτους διάσημους λεμονόκηπους του ΣορέντοΣτους διάσημους λεμονόκηπους του Σορέντο Πλένουμε τα λεμόνια και βγάζουμε προσεκτικά μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας, το οποίο βάζουμε σε γυάλα μαζί με τη βότκα για 15 μέρες. Σουρώνουμε τις φλούδες στύβοντας με τουλπάνι και ανακατεύουμε το υγρό με ένα σιρόπι που φτιάχνουμε με τη ζάχαρη και το νερό. Βάζουμε σε μπουκάλια και τα διατηρούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη –δεν παγώνει– γιατί πίνεται παγωμένο. Είναι το τέλειο digestif. Αν όμως επιθυμείτε ένα μοδάτο και καλοκαιρινό spritz, πάρτε ένα μεγάλο ποτήρι κόκκινου κρασιού, βάλτε μερικά παγάκια μεγάλα στρογγυλά, αν είναι δυνατόν σκληρά, και προσθέστε 60 ml λεμοντσέλο, 80 ml ξηρό, αφρώδες λευκό κρασί (εγώ έβαλα το Blancs de blancs Βιδιανό του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη) και 30 ml Ξινό Νερό. Μία λεπτή φετούλα λεμονιού και μία λάιμ, ένα ριγέ πράσινο άσπρο χάρτινο καλαμάκι και εις υγείαν του θέρους.

Τώρα θα μου πείτε ότι ούτε λεμονιά έχουμε όλοι ούτε μια αγαπημένη ξαδέλφη με φοβερή συνταγή, ίσως ούτε κέφι για παρασκευές. Όμως ένα ωραίο καλοκαιρινό κοκτέιλ με άρωμα λεμονιού το θέλουμε! Στα ράφια λοιπόν, στις κάβες και στα σούπερ μάρκετ, για λεμοντσέλο που καλοί παραγωγοί ετοίμασαν πριν από μας για μας.

Limoncello Villa Massa

Από τα πιο γνωστά και καλά. Λεμόνια από το Σορέντο με ονομασία προέλευσης λένε οι παραγωγοί του ότι χρησιμοποιούνται για να δώσουν ένα κομψό λικέρ, γλυκό, με ωραία γεύση λεμονιού. 17,30 €, στο houseofwine.gr

Limoncello Κατσάρος

Ο καλός μας φίλος Νίκος Κατσάρος, με τα εξαιρετικά τσίπουρα και ούζα, κόβει λεμόνια και να το ιδιαίτερο ποτό του. 16,40 €, kylix.gr

Limoncello di Sorrento Piemme biologico

Κατευθείαν από τη γραφική ακτή του Αμάλφι, την ακτή των λεμονιών, ένα λικέρ με εκχύλισμα φρέσκων λεμονιών, αρωματικό και ευχάριστο. 16,80 €, kylix.gr

Libera Avantes distillery

100% φυσικό λικέρ λεμόνι με λουίζα. Λεμόνια από την περιοχή της Εύβοιας και λουίζα από τον κήπο συλλέγονται την κατάλληλη περίοδο, ώστε να προσφέρουν τα βέλτιστα αρώματά τους. Τη γλυκιά γεύση του λικέρ εξισορροπεί η πικρή βοτανική λουίζα. 9,70 €, greecandgrapes.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣWatermelon MargaritaWatermelon Margarita

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1049.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών