ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Τι τσουγκρίζουμε με τον οβελία, τι πάει με τη μαγειρίτσα;

Οι ρετσίνες, τα τσίπουρα, τα κρασιά και οι μπίρες που ταιριάζουν ταμάμ στα πασχαλινά μας εδέσματα.

18.04.2022| Updated: 03.04.2024
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστρατή
Τι τσουγκρίζουμε με τον οβελία, τι πάει με τη μαγειρίτσα;

Τρείς ρετσίνες για τις μαγειρίτσες μας

Sol Invictus,Σαββατιανό, The Knack Project, Μέγαρα
Η μαγειρίτσα είναι δύσκολο οινικά πιάτο, με γευστικές εντάσεις. Δεν είναι εύκολο να την ταιριάξεις με κρασί, αλλά θα της ταιριάξει τέλεια αυτή η νέα ρετσίνα, με έντονα αρώματα πεύκου, βοτάνων και εσπεριδοειδών.

 

Δάκρυ του Πεύκου LN20, Ασύρτικο, Οινοποιείο Κεχρή, Θεσσαλονίκη
Πληθωρική ρετσίνα από Ασύρτικο, με έντονα βοτανικά στοιχεία και σώμα. Θα συμπληρώσει τέλεια τον χόρτινο, χλωρό χαρακτήρα του πιάτου.

 

Ρετσίνα Amphora natur, Ροδίτης, Οινοποιείο Τετράμυθος, Καλάβρυτα
Αν βάζετε μπόλικο λεμόνι στη μαγειρίτσα σας, ποντάρετε στη φινετσάτη ρετσίνα του Τετράμυθου, με τα έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινων φρούτων και ανθέων και την υψηλή οξύτητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 μεζεδιάρικα κρασιά που πάνε με όλα10 μεζεδιάρικα κρασιά που πάνε με όλα

Κι αν προτιμάμε μπίρα;

 

Chloe White Lager
Μια δροσιστική Lager, αφιλτράριστη και απαστερίωτη, με αρώματα βύνης, δημητριακών και εσπεριδοειδών, για να ξεδιψάσουμε όσο γυρνάμε το αρνί κάτω από τον ήλιο.

 

 

Midnight Circus One Eyed Jack Pilsner
Μια ελαφρώς πιο γεμάτη και πικρή (ως Pilsner) μπίρα, ταμάμ για τα ορεκτικά του τραπεζιού, τις σαλάτες, τις αλοιφές και τις πίτες.

 

Jasmine I.P.A.
Αφιλτράριστη και απαστερίωτη, σαφώς πιο πικρή και γεμάτη από τις προηγούμενες, αλλά και ιδιαίτερα φρουτώδης, ταιριάζει με το κοκορέτσι και όλους τους κρεάτινους μεζέδες.

 

Red Donkey I.P.A.
Δίπλα στον οβελία αυτή η μπίρα, με το έντονο χρώμα, το πλούσιο σώμα, την πικράδα, τα αρώματα καβουρδισμένης βύνης και μια ωραία γλύκα, μπορεί να σταθεί επάξια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσίπουρα που έχουν περάσει από βαρέλιΤσίπουρα που έχουν περάσει από βαρέλι

4 τσίπουρα για το τσιμπολόγημα όσο γυρνάμε το αρνί

 

Ηδωνικό Τσίπουρο, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Καπανδρίτι
Δίπλα από την ψησταριά, μέχρι να ετοιμαστούν οι πρώτοι μεζέδες, τσουγκρίζουμε με Ηδωνικό, ένα τσίπουρο με αρώματα ανθέων και εσπεριδοειδών. Το προτιμάμε παγωμένο.

 

Μαλαγουζιά μονοποικιλιακό απόσταγμα σταφύλης Αποσταγματοποιείο Lost Lake, Βοιωτία
Με τα ορεκτικά και τις σαλάτες προτείνουμε αυτό το απόσταγμα από Μαλαγουζιά, με πάγο. Είναι αρκετά φρουτώδες, ανθικό και βοτανικό.

 

Puro Παλαιωμένο Τσίπουρο, Θάνος Καραθάνος, Θεσσαλία
Τολμηρή ιδέα, που σας προτείνουμε με το χέρι στην καρδιά: Συνδυάστε τα παλαιωμένα τσίπουρα, όπως το Puro από την ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου, με «μπρουτάλ» μεζέδες, όπως φρυγαδέλια και σπληνάντερα.

 

Π5ντε Παλαιωμένο Τσίπουρο, Οικογενειακό Αποσταγματοποιείο Σπυρόπουλου, Εύβοια
Παλαιώνει πέντε χρόνια σε δρυ κι έχει αρώματα καραμέλας, ξηρών καρπών και βανίλιας. Συνδυάζεται τέλεια με το αρνί ή το κατσικάκι στον φούρνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓραβιέρα και κρασί μια σχέση πάθουςΓραβιέρα και κρασί μια σχέση πάθους

4 Κρασιά για τους μεζέδες μας: πάνε με το κρέας, πάνε και με το τυρί  

 

Καρανίκα Brut Cuvée Spéciale, Ξινόμαυρο, Κτήμα Καρανίκα, Αμύνταιο
Η οξύτητα του Ξινόμαυρου και ο μίνεραλ χαρακτήρας του θα εξισορροπήσουν λιπαρά πιάτα, όπως τυρόπιτα, κοκορέτσι κ.ά.

 

Μαλαγουζιά, Navitas Winery, Λιτόχωρο
Η λιπαρή υφή του και η τραγανή του οξύτητα το κάνουν ιδανικό ταίρι δίπλα σε παραδοσιακές πίτες και όλα τα ορεκτικά του πασχαλινού τραπεζιού.

 

Σαντορίνη, Ασύρτικο, Οινοποιείο Βενετσάνου
Σαλτσάτοι μεζέδες, λευκά κρέατα και τάρτες ταιριάζουν ιδανικά με αυτή τη δυναμική Σαντορίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑνακαλύπτουμε τη Γουμένισσα μέσα από τα οινοποιεία τηςΑνακαλύπτουμε τη Γουμένισσα μέσα από τα οινοποιεία της

Πείτε μας πώς θα μαγειρέψετε το αρνί, να σας πούμε τι κρασί του ταιριάζει

 

Pure, Ασύρτικο, Volcanic Slopes Vineyards, Σαντορίνη
Για όσους αγαπούν τα λευκά κρασιά, αυτό το πληθωρικό Ασύρτικο με την υψηλή οξύτητα ταιριάζει ταμάμ στον οβελία.

 

Ζακυνθινό Orange, Κτήμα Σκλάβου, Κεφαλονιά
Αν μαγειρέψετε το αρνί στην κατσαρόλα, με μια πλούσια σάλτσα, προτιμήστε αυτό το πορτοκαλί κρασί (ερυθρή οινοποίηση σε λευκό σταφύλι) με αρώματα ώριμων φρούτων.

 

Γη και Ουρανός, Ξινόμαυρο, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Νάουσα
Ένα πολύ φινετσάτο κρασί, με αρώματα ανθέων και βοτάνων. Η οξύτητά του θα εξισορροπήσει τη λιπαρότητα του αρνιού και ο γήινος χαρακτήρας του θα του ταιριάξει γάντι.

 

Παλαιά Κλήματα, Αγιωργίτικο, Κτήμα Παπαϊωάννου, Νεμέα
Ένα αρκετά ζουμερό κρασί, με αρώματα μαύρων φρούτων και μπαχαρικών. Ιδανικό ταίρι για ένα κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες και δεντρολίβανο.

 

Mavro, Μαυροδάφνη, Οινοποιείο Πετρακόπουλου, Κεφαλονιά
Γήινο κρασί, με αρώματα δέρματος, μαύρων φρούτων και βοτάνων. Μπορεί να σταθεί δίπλα σε όλα τα πιάτα με κρέας του τραπεζιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑπό κρασί σε can μέχρι κοκτέιλ σε μπουκάλι: νέα ήθη στο ποτόΑπό κρασί σε can μέχρι κοκτέιλ σε μπουκάλι: νέα ήθη στο ποτό

+1 νέο κρασί που μπήκε στο ραντάρ μας

 

Thapsana, Μονεμβασιά, Οινοποιείο Μωραΐτη, Πάρος
Μια νέα και ενδιαφέρουσα ετικέτα, από προφυλλοξηρικούς αμπελώνες σε υψόμετρο 400 μ., στον αμπελώνα Θαψανά στο νησί της Πάρου. Ένα κρασί με βάθος, πληθωρικότητα, όγκο, με μίνεραλ αίσθηση, ορυκτό χαρακτήρα και γήινα στοιχεία, με υψηλή οξύτητα και πλούσιο σώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυτά τα ποτά συνοδεύουν τέλεια τη σοκολάταΑυτά τα ποτά συνοδεύουν τέλεια τη σοκολάτα

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών