Έναν χρόνο πρίν, τον Ιούνιο του 2022, η Δωροθέα Μερκούρη έκανε catwalk στην Piazza di Spagna για το εξώφυλλο του Γαστρονόμου και στα σπίτια των Ρωμαίων φίλων της μας ετοίμαζε συνταγές για το τεύχος, που ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην Αιώνια Πόλη. Η Έλληνο-Ιταλίδα ηθοποιός και μοντέλο, που κατάγεται από την Καλαβρία, είναι γεννημένη στο Τορίνο και μεγαλωμένη στη Νικοτέρα από μπαμπά Ιταλό και μαμά Ελληνίδα, έχει καταναλώσει χιλιόμετρα ολόκληρα από σπαγκέτι και έχει ταΐσει με μακαρονάδες δεκάδες φίλους της στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη, όπου πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της, αλλά και στην Ιταλία και στην Ελλάδα, όπου ζει τα τελευταία χρόνια.

Δωροθέα, είχες και στο χωριό σου pasta calabrese;

Είμαι κι εγώ μία από τις τυχερές που έχουν δοκιμάσει από τα χεράκια της σπαγκέτι βόνγκολε, πάστα αλ λιμόνε και την κυριακάτικη σπαγκετάδα με τη σάλτσα αλ πομοντόρο, που έφτιαχνε η νόνα της η Ντοροτέα και παραμιλούσε όλη η γειτονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚυριακή πρωί τρώμε ιταλικό brunch δια χειρός Δωροθέας ΜερκούρηΚυριακή πρωί τρώμε ιταλικό brunch δια χειρός Δωροθέας Μερκούρη
Δωροθέα, είχες και στο χωριό σου pasta calabrese; Δωροθέα, είχες και στο χωριό σου pasta calabrese;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ Δωροθέα Μερκούρη μαγειρεύει 3 νηστίσιμες συνταγέςΗ Δωροθέα Μερκούρη μαγειρεύει 3 νηστίσιμες συνταγές

Την περίοδο της καραντίνας η Δωροθέα έκανε, όπως όλοι μας, ένα διάλειμμα από την κανονικότητα της ζωής της κι εκείνα τα χρόνια γεννήθηκε και η ινσταγκραμική –και αργότερα για λίγο και τηλεοπτική– Cucina con Doro, μια εκπομπή μαγειρικής όπου παρουσίαζε συνταγές-φόρο τιμής στον υπέροχο ιταλικό Νότο, τη μισή πατρίδα της. Με αφορμή τα μαγειρικά της τερτίπια, της δώσαμε ραντεβού πέρυσι τέτοιο καιρό στη Ρώμη, τη γνωρίσαμε καλύτερα και δοκιμάσαμε τα νόστιμα καμώματά της.

Δωροθέα, είχες και στο χωριό σου pasta calabrese; Δωροθέα, είχες και στο χωριό σου pasta calabrese;
Δωροθέα, είχες και στο χωριό σου pasta calabrese; Δωροθέα, είχες και στο χωριό σου pasta calabrese;

Τον περασμένο Φλεβάρη, και για μερικές Κυριακές σερί, ετοίμαζε πάστες και άλλες ιταλιάνικες συνταγές στο brunch που σέρβιρε το ξενοδοχείο St George Lycabettus στο Κολωνάκι, όπου είχαμε ξανά την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το μαγειρικό ταλέντο της. Παράλληλα έκανε τις εμφανίσεις της στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στην παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου Πεταλούδες στο στομάχι, και συμμετείχε στα γυρίσματα για τη σειρά της ΈΡΤ Φλόγα και άνεμος. Στην πρόσφατη συνάντησή μας στο σπίτι της στο Μετς, μας ετοίμασε παραδοσιακές καλαβρέζικες μακαρονάδες και μας έδωσε τις συνταγές από τα φαγητά που έτρωγε και… στο χωριό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ Αντόνιο Μονφρέντα μάς μαγειρεύει πάστα στο σπίτι του στη ΡώμηΟ Αντόνιο Μονφρέντα μάς μαγειρεύει πάστα στο σπίτι του στη Ρώμη

Δωροθέα, είχες και στο χωριό σου pasta calabrese;

Δείτε εδώ τις 3 καλαβρέζικες συνταγές:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών