ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣπαγγέτι µε αντζούγιες και κρουτόνΣπαγγέτι µε αντζούγιες και κρουτόν
5' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 20'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σπαγγέτι με αλλαντικό nduja di Spilinga - spaghetti all’ nduja, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατι- σμένο νερό που κοχλάζει, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Παράλληλα, σε άλλη, μικρότερη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει αλλά να μην ξεραθεί. Προσθέτουμε τη nduja, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε για να διαλυθεί. Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά. Στραγγίζουμε τα σπαγγέτι, τα ρίχνουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά.
  3. Σερβίρουμε αμέσως.

Μυστικά

*Το nduja di Spilinga ή n’duja di Spilinga (ντούγια ντι Σπιλίνγκα) είναι ένα σπάνιο παραδοσιακό αλλαντικό σε μορφή πάστας, με καταγωγή από τη Σπιλίνγκα της Καλαβρίας. Πρόκειται για πολύ ιδιαίτερο είδος αλλαντικού, ίσως το μοναδικό αλοιφωτό αλλαντικό παγκοσμίως, που παρά την ωρίμανσή του, που διαρκεί από έναν έως τρεις μήνες, παραμένει σε πολτώδη μορφή. Η nduja φτιάχνεται από λιπαρά κομμάτια χοιρινού, κυρίως από την ωμοπλάτη και την πανσέτα, με προσθήκη χοιρινού λίπους και τόσο γενναία δόση από ψητές ντόπιες κόκκινες καυτερές πιπεριές και καυτερή πάπρικα, ώστε γίνεται κατακόκκινο και καυτερό. Στο μαγείρεμα λιώνει, καθώς είναι πάστα, και γίνεται μια θαυμάσια πικάντικη σάλτσα αλλά και ντιπ. Το nduja di Spilinga το βρίσκουμε σε καλά ντελί (ενδεικτικά: www. frati.gr, Provence deli, βιολογικό στο www. greenhousebio.gr κ.α.), αλλά αξίζει να δοκιμάσουμε και την ελληνική εκδοχή από τα Καραμανλίδικα του Φάνη, από ελληνικό χοιρινό και ισπανικές καυτερές πιπεριές pipenton. Αν παρ’ όλα αυτά θέλουμε να το αντικαταστήσουμε, χρησιμοποιούμε χωριάτικο λουκάνικο της αρεσκείας μας, αφαιρώντας του το περίβλημα και λιώνοντας το εσωτερικό του με πιρούνι. To ανακατεύουμε με έτοιμη πάστα πιπεριάς και λίγο τσίλι και το χρησιμοποιούμε, με διαφορετικό φυσικά γευστικό αποτέλεσμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

Άρθρα και Συνταγές με Αλλαντικά

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών