Ο πρώτος μήνας του καινούργιου χρόνου είχε, όπως συνηθίζεται, προσπάθειες για επανεκκίνηση και πιο θρεπτικές επιλογές στο καθημερινό τραπέζι. Ωστόσο δεν έλειψαν και τα μεζεδάκια, τα γλυκά αλλά και τα γρήγορα φαγητά- λύσεις της τελευταίας στιγμής.

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της κάθε συνταγής και την εκτέλεση στο τέλος του άρθρου)

Χοιρινή τηγανιά κρασάτη με πιπεριές και πατάτες

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Λένε ότι αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει, αλλά τι να κάνω, έχουμε συγκεντρώσει ένα πλήθος από αναρίθμητες συνταγές για κάθε μέρα και κάθε περίσταση. Αυτή η συνταγή του guest chef σε πολλά μας τεύχη, Άγγελου Μπακόπουλου, τα έχει όλα: είναι απίθανα νόστιμη, γεμάτη αρώματα, κλασική μεν αλλά με αυτό το μικρό αγγιγματάκι που την κάνει μεζεδάκι πρώτης τάξης. Αφτιασίδωτη, κλασική, απολαυστική, από αυτές τις συνταγές που με λίγα υλικά καλοδεμένα μεταξύ τους, δίνουν μεζέ λαχταριστό για κάθε ουρανίσκο. Έχω έτοιμο δηλαδή το κέρασμα για την Τσικνοπέμπτη που πλησιάζει και ξέρω ότι θα την απολαύσουν οι φίλοι που θα μαζευτούν στο τραπέζι εκείνο το βράδυ, όπως την απολαμβάνω και τη χαίρομαι κι εγώ. Βιβή Κωνσταντινίδου

 

Φασολάδα Καλαβρύτων με βανίλιες Φενεού, λεμόνι και ρίγανη

Φωτογραφία: Jessica Morfis

Δεν λέω, η ντομάτα με το φασόλι τα πάνε τέλεια, αλλά μερικές φορές μια λευκή φασολάδα, ειδικά αν τύχει και υπάρχουν στο σπίτι ωραία φασόλια, όπως οι βανίλιες Φενεού, που προτείνει η Νένα Ισμυρνόγλου, είναι ακόμα καλύτερη. Το ξύσμα λεμονιού και η ρίγανη δίνουν φρεσκάδα και άρωμα, ενώ οι το μπούκοβο (ή ακόμα καλύτερα οι φρέσκιες καυτερές πιπερίτσες) την κάνουν ένα αξέχαστο φαγητό. Γεωργία Παπαστάμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚυριακάτικο τραπέζι: 40 συνταγές για όλη την οικογένειαΚυριακάτικο τραπέζι: 40 συνταγές για όλη την οικογένεια

Σπαγγέτι aglio e olio

Σπαγγέτι aglio e olio (βίντεο)
Φωτογραφία: Digital Minds

Είμαι μεγάλη φαν των βίντεο-συνταγών του Γαστρονόμου! Η μαγειρική δεν είναι το φόρτε μου και τα βίντεο με βοηθούν πολύ. Δείχνουν αναλυτικά τη διαδικασία παρασκευής, μυστικά μαγειρέματος και κόλπα σερβιρίσματος. Η aglio e oglio του Χριστόφορου Πέσκια είναι μια πανεύκολη αλλά σούπερ γευστική συνταγή που έφτιαξα τις προάλλες και μου πήρε μόλις 15 λεπτά. Την προτείνω σε όλους, ειδικά στους pasta lovers. Μαρίνα Πετρίδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦασολάδα της ΤοσκάνηςΑυτό που περισσεύει δεν πρέπει να χάνεται ούτε να πετιέται

Σαλάτα με πρασινάδες, μανταρίνι και σύκα

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Αυτή τη σαλάτα την ετοίμασα πρώτη φορά στις γιορτές για ένα οικογενειακό τραπέζι. Και μετά… κόλλησα. Έγινε το αγαπημένο μου μεσημεριανό. Τη φτιάχνω με baby σπανάκι και χοντροκομμένη ρόκα (όταν έχω, βάζω και ραντίτσιο) και κάτι απίθανα αποξηραμένα βιολογικά σύκα από ένα κτήμα στον Ταξιάρχη Ευβοίας, μαλακά και σαρκώδη. Δεν έχει πολύ μπελά. Βάζεις τα σαλατικά, το μανταρίνι και τα σύκα σ’ ένα μπολ, προσθέτεις τον κολοκυθόσπορο, σκαρώνεις στα γρήγορα τη βινεγκρέτ κι είναι έτοιμη, δροσερή, ελαφριά και αρωματική. Όσο πιο ζουμερά και μυρωδάτα είναι τα μανταρίνια και πιπεράτη και πικρούτσικη η ρόκα, τόσο πιο ωραία γίνεται. Άντζελα Σταματιάδου

 

Ρεβύθια με κουνουπίδι και κρέμα καρύδας

Ρεβύθια με κουνουπίδι και κρέμα καρύδας
Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου

Νόμιζα πως τα αγαπημένα μου ρεβύθια, απαιτούν έναν κάποιο προγραμματισμό (για το μούλιασμα) και αρκετή ώρα στην κουζίνα. Μέχρι που αποφάσισα να βράζω μια στο τόσο μεγάλες ποσότητες και να τα αποθηκευω μεριδοποιημένα στην κατάψυξη μέσα στο νεράκι τους. Αυτή η συνταγή με το κουνουπίδι, γίνεται σε ελάχιστη ώρα όταν έχεις προβράσει το όσπριο. Με τα μπαχαρικά παίρνει έναν ωραίο μεσογειακό χαρακτήρα, ενώ το γάλα καρύδας κάνει μια σάλτσα πλούσια που πολύ ταιριάζει στο κουνουπίδι. Εκτός από την πάπρικα, πρόσθεσα κάρι και σέρβιρα με μια κουταλιά κατσικίσιο στραγγιστό γιαούρτι στην κορυφή, που έσπασε τη γλύκα της καρύδας και το δρόσισε. Νένα Δημητρίου 

Ομελέτα με κατίκι Δομοκού και αβοκάντο

Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

Μου αρέσουν πολύ τα αβγά. Μάλιστα τρώω τόσα πολλά ορισμένες περιόδους που επιλέγω μόνο τα ασπράδια, αν και πλέον οι έρευνες λένε ότι δεν προκαλούν χοληστερίνη. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Μια αγαπημένη μου ομελέτα είναι αυτή με το αβοκάντο και το κατίκι, που πολλές φορές αντικαθιστώ με cottage που έχω πάντα στο ψυγείο. Το σπανάκι και το αβοκάντο δίνουν την απαραίτητη πρασινάδα που χρειάζεσαι, για να τη συνδυάσεις, ενώ τα δύο λεπτά που την περνάμε από τον φούρνο και το λεμόνι στο τέλος είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Προσοχή όμως, δεν μπαίνουν όλα τα τηγάνια στον φούρνο… Αν δεν είναι μεταλλικό το χερούλι, τυλίξτε το καλά με αλουμινόχαρτο ή βάλτε την σε ταψάκι. Νάντια Λιαργκόβα

 

Κέικ βανίλια με γιαούρτι και τυρί κρέμα

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Κάτι γίνεται με αυτό το κέικ. Δεν μπορώ να σταματήσω να το σκέφτομαι και κάθε τόσο επιστρέφω σε αυτό. Για μένα αυτό από μόνο του είναι παράξενο γιατί λίγες συνταγές επαναλαμβάνω στη ζωή μου, αφού λόγω δουλειάς θέλω συνεχώς να δοκιμάζω καινούργιες. Έχω παρατηρήσει ότι είναι ακόμα πιο νόστιμο την τρίτη ημέρα, αλλά φροντίζω να το κλείσω καλά με μεμβράνη, για να μην ξεραθεί. Τι το εξαιρετικό έχει; Είναι πολύ μαλακό, πολύ αφράτο και πολύ πλούσιο σε γεύση. Τρώγεται άνετα για πρωινό, το βουτάω και στον καφέ, το παίρνω και στη δουλειά, καμιά φορά κόβω και κανένα κομμάτι αντί για βραδινό, με λίγο γάλα. Αν αποφασίσετε να το φτιάξετε, ένα έχω να σας πω που ισχύει για όλα τα κέικ: μην το παραψήσετε. Εγώ πάντα αγνοώ τον αναγραφόμενο χρόνο της κάθε συνταγής γιατί ο φούρνος μου είναι πολύ δυνατός και ψήνει γρήγορα. Τον βάζω λοιπόν 10 βαθμούς χαμηλότερα και τσεκάρω το γλυκό τουλάχιστον 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος που γράφει η συνταγή. Πώς βλέπω αν είναι έτοιμο; Με τον γνωστό τρόπο, τρυπώντας το με ένα μαχαίρι ή με οδοντογλυφίδα. Αν βγει στεγνή η λάμα, βγάζω αμέσως το κέικ από τον φούρνο κι ας γράφει η συνταγή ό,τι θέλει. Μάθετε κι εσείς τα χούγια του φούρνου σας και πράξτε αναλόγως. Χριστίνα Τζιάλλα

 

Ψωμί φόρμας με γάλα και μαύρο πιπέρι: το γαλλικό Pain de mie

Ο καθείς και τα κολλήματά του. Το δικό μου είναι το φρεσκοψημένο ψωμί. Το τελευταίο διάστημα, σχεδόν κάθε Σάββατο ετοιμάζω αυτό το αφράτο ψωμί που έχει χίλια δυό χαρίσματα: Είναι ψωμί φόρμας, όπερ σημαίνει ότι κόβεται σε ωραιότατες φέτες, ιδανικές για τοστ και σάντουιτς. Είναι ιδιαίτερα αφράτο αλλά όχι ξενέρωτο και άγευστο. Η γεύση του είναι γεμάτη και με τις απαραίτητες εντάσεις του μαυροπίπερου. Είναι εύκολη συνταγή με μηδενικά περιθώρια λάθους και στραβοπατήματος. Το μόνο που θέλει είναι να διαθέσεις 4 ώρες για τις αναμονές του και ένα καλό βούτυρο για να το αλείψεις. Μαρία Βασιλοπούλου

Δείτε εδώ αναλυτικά τις συνταγές που επέλεξε η ομάδα του γαστρονόμου:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών