Το αγαπημένο επιδόρπιο μικρών και μεγάλων γίνεται πιο εύκολα από ότι νομίζετε. Ο χυλός για λουκουμάδες είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν για τηγανίτες, ωστόσο είναι πιο πυκνός και σχετικά κολλώδης και περιέχει πάντα κάποια διογκωτικά μέσα, όπως μαγιά (ξηρή ή νωπή), σόδα ή μπέικιν πάουντερ, γιατί οι λουκουμάδες πρέπει να είναι αφράτοι και φουσκωτοί.

Συμβουλές για τέλειους λουκουμάδες

  • Αφήνουμε το χυλό για 30 – 60 λεπτά σε ένα χλιαρό μέρος, μέχρι να αφρίσει και να φουσκώσει αρκετά σε όγκο.
  • Οι λουκουμάδες τηγανίζονται σε άφθονο λάδι, να «κολυμπάνε», ώστε να έχουν χώρο να διογκωθούν. Μόλις το λάδι κάψει καλά (180° – 190° C), βρέχουμε ένα κουτάλι (γλυκού ή σούπας), παίρνουμε μία κουταλιά χυλό, φέρνουμε το κουτάλι κοντά στο λάδι και με ένα άλλο κουτάλι σπρώχνουμε το μείγμα να κυλήσει στο καυτό λάδι.
  • Οι λουκουμάδες φουσκώνουν αμέσως, αλλά χρειάζονται 2 – 3 λεπτά για να τηγανιστούν μέχρι μέσα. Κάθε δόση είναι έτοιμη όταν οι λουκουμάδες ροδίσουν και ανέβουν στην επιφάνεια του λαδιού. Τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  • Αν και οι λουκουμάδες συνήθως τρώγονται σαν γλύκισμα, η βασική συνταγή είναι άγλυκη και επομένως κατάλληλη και για αλμυρούς λουκουμάδες.

Παραλλαγή για αλμυρούς λουκουμάδες

Με το άγλυκο αυτό μείγμα, με μερικές μικρές αλλαγές, μπορούμε να φτιάξουμε και αλμυρούς λουκουμάδες: προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο και συμπληρώνουμε με 1 κουτ. σούπας ξερό μυρωδικό της αρεσκείας μας, όπως ρίγανη, μαντζουράνα, θυμάρι, εστραγκόν, δυόσμο ή βασιλικό. Σερβίρουμε τους καυτούς αλμυρούς λουκουμάδες με μια σάλτσα γιαουρτιού ή με τη σάλτσα τυριού ή ακόμη και πασπαλισμένους απλώς με λίγο τριμμένο τυρί.

Δείτε 9 συνταγές για λουκουμάδες:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών