45'
προετοιμασία
4 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 5 ώρες και 15'
Υλικά
Κομμάτια: 20Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις αγαπημένες καριόκες καβουρδίζουμε ελαφρώς τα αμύγδαλα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C και τα απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Τα ψήνουμε (όχι στο γκριλ) για 8 λεπτά, ίσα να ροδίσουν.
- Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, για τουλάχιστον 20 λεπτά.
- Χοντροκόβουμε στο μούλτι τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
- Με τον ίδιο τρόπο χοντροκόβουμε και τα καρύδια.
- Βάζουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, τη φρυγανιά, τις βανίλιες, και το κονιάκ.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες να σφίξει.
- Περίπου μισή ώρα πριν παρέλθει ο χρόνος, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα (μαρίζ).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας τακτικά.
- Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και το πλάθουμε σε μπαστούνι, σαν χοντρό λουκάνικο.
- Το κόβουμε σε φέτες ίσου πάχους.
- Καρφώνουμε κάθε φέτα με πιρούνι και τη βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα.
- Αφήνουμε τις καριόκες να στεγνώσουν πάνω σε λαδόκολλα, για τουλάχιστον 2 ώρες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 3.