Κλασική ελληνική συνταγή, νηστίσιμη, ανοιξιάτικη, που έχει μπει στο συνταγολόγιο της Μονής Σινά και έχει ως εκ τούτου αρωματιστεί με υλικά που αγαπούν στην Αίγυπτο: ξερό κόλιανδρο και τα ντόπια κιτρινωπά και εξαιρετικά αρωματικά λάιμ. Τη μαγείρεψαν οι Βεδουίνοι Χσεν και Χμετ, από τη φυλή των Γκεμπελία. Οι Βεδουίνοι είναι οι μάγειρες των μοναχών της Μονής Σινά και μαγειρεύουν κλασικά ελληνικά φαγητά με υλικά και αρώματα της ερήμου. Για να καθαρίσουν τις αγκινάρες από τα χνούδια στο εσωτερικό τους χρησιμοποιούν ακονισμένα, κοφτερά κουτάλια για πιο γρήγορο αποτέλεσμα. Αν δεν είναι περίοδος νηστείας, στο τέλος αυγοκόβουν το φαγητό. Νικολέτα Μακρυωνίτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣιουφιχτά με αγκινάρες και αυγά μάτια σε στάκαΣιουφιχτά με αγκινάρες και αυγά μάτια σε στάκα
45' προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κουκιά με αγκινάρες, κόλιανδρο και λάιμ σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό ελαφρώς αλατισμένο, βράζουμε τις καθαρισμένες αγκινάρες για περίπου 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε κατά μέρος.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα, καθαρισμένη και στεγνή, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  4. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ξανθύνουν.
  5. Ρίχνουμε τα σκόρδα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε τα κουκιά, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  7. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά.
  8. Νερό δεν χρειάζεται, θα βγάλουν αρκετά υγρά τα κουκιά. Προσέχουμε όμως κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό.
  9. Ρίχνουμε τις πατάτες και τις βρασμένες αγκινάρες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το φαγητό να μελώσει.
  10. Και πάλι, αν χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό. Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λαδάκι του.
  11. Προσθέτουμε τον άνηθο, τη ρίγανη και τον κόλιανδρο, αλατοπιπερώνουμε, σείουμε την κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  12. Περιχύνουμε τις αγκινάρες με κουκιά με μπόλικο ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

Άρθρα και Συνταγές με Αγκινάρες

Άρθρα και Συνταγές με Κουκιά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών