ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧαλβάς σιμιγδαλένιοςΧαλβάς σιμιγδαλένιος

Παλαιότερα, όταν μια οικογένεια πήγαινε να ζητήσει την κόρη σε γάμο, προσέφερε πάντα χαλβά. Στα γεννητούρια πάλι, συνηθίζεται μέχρι και σήμερα η πεθερά να επισκέπτεται τη λεχώνα νύφη, με αυτόν τον χαλβά.

40' παρασκευή
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 12

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον αρμένικο χαλβά, ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα το αλεύρι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας αργά, μέχρι να αρχίσει να ξανθαίνει.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο, κουταλιά κουταλιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ενσωματωθεί στο αλεύρι και να φτιάξουμε ένα παχύρρευστο ξανθό μείγμα. Χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, κουταλιά κουταλιά, φροντίζοντας να λιώσει και να καραμελώσει κάθε κουταλιά πριν ρίξουμε την επόμενη. Μέχρι να λιώσει όλη, το μείγμα θα έχει σφίξει αρκετά και το χρώμα του θα έχει σκουρύνει ελαφρά. Αν θέλουμε, ρίχνουμε τώρα τα μισά καρύδια και ανακατεύουμε.
  3. Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φαρδιά πιατέλα και, όσο είναι ακόμα ζεστός, τον χαράσσουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή σε καρεδάκια. Είναι σημαντικό να τον κόψουμε όσο είναι ζεστός, γιατί όταν θα κρυώσει εντελώς, θα σφίξει τόσο που θα κόβεται δύσκολα.
  4. Σκορπίζουμε τα υπόλοιπα καρύδια και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT