![Aρνί στη γάστρα με κουσκούς, καπνιστή μελιτζάνα και πιπεριές Φλωρίνης](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2024/06/arni-sti-ga-stra-me-koyskoy-s-kapnisti-melitza-na-kai-piperie-s-flori-nis_gastronomos-420x560.jpg?v=1719327203)
30'
προετοιμασία
1 ώρα και 25' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 55'
Υλικά
Μερίδες: 6Για το αυγολέμονο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το αρνάκι πρασοσέλινο βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κρέας, προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το καρότο, το μπαχάρι και νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας.
- Τα βάζουμε να βράσουν για μισή ώρα.
- Βγάζουμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
- Σουρώνουμε τον ζωμό από τα υπόλοιπα υλικά και τον κρατάμε στην άκρη.
- Χρειαζόμαστε περίπου 1/2 λίτρο ζωμό.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
- Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό που έχουμε κρατήσει.
- Αν δεν είναι 1/2 λίτρο, θα προσθέσουμε λίγο ζεστό νεράκι.
- Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση, μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
- Αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί για 30 λεπτά.
- Κατόπιν ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη σελινόριζα, τα πράσα, το σέλινο και το μαϊντανό.
- Παίρνουμε λίγο από το ζωμό του φαγητού και τον ρίχνουμε με αργή ροή στο αυγολέμονο χτυπώντας διαρκώς, μέχρι να ζεσταθεί.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγολέμονο στο φαγητό και ανακινούμε την κατσαρόλα έτσι ώστε το αυγολέμονο να αναμειχθεί καλά με το ζωμό του φαγητού.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 24.