30'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Αλατίζουμε το αρνί και το σοτάρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει από όλες τις μεριές.
- Βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα το αρνί από την κατσαρόλα σε μια πιατέλα.
- Πετάμε όλο το περιττό λίπος, εκτός από 1 κουτ. σούπας, και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για περίπου 1 λεπτό μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- Προσθέτουμε το κρέας, το σκόρδο, τη δάφνη, το κρασί και 200 ml νερό. Μόλις τα υγρά κοχλάσουν, ξαφρίζουμε για 10 λεπτά περίπου - όχι με τρυπητή κουτάλα.
- Μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Τότε, το κρέας πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμο.
- Προσθέτουμε τις αγκινάρες, σκεπάζουμε ξανά την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για άλλα περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες.
- Σβήνουμε τη φωτιά. Πετάμε τις σκελίδες σκόρδου και το δαφνόφυλλο.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ με το σύρμα τους κρόκους των αυγών (ή ολόκληρα τα αυγά) με το χυμό λεμονιού.
- Ρίχνουμε στο μπολ σιγά-σιγά, ώστε να μην κόψει το αυγολέμονο, με μια κουτάλα ζωμό από το φαγητό και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το μάραθο και το δυόσμο και ανακατεύουμε κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα.
Μυστικά
* Με τους κρόκους το αυγολέμονο αποκτά βελούδινη υφή - μπορούμε φυσικά να βάλουμε ολόκληρα τα αυγά, οπότε θα γίνει πιο αφράτο.
Στο ποτήρι μας: Λευκά κρασιά από Sauvignon blanc, Ντεμπίνα, Μοσχοφίλεροκαι, χωρίς να το διατυμπανίζουμε, κι ένα ροζέ από Μοσχοφίλερο για τους τολμηρούς!