ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρνάκι στον φούρνο με κρούστα γιαουρτιούΑρνάκι στον φούρνο με κρούστα γιαουρτιού Θυμίζει το αρνάκι ψημένο στις κληματόβεργες το αρνάκι που μας έφτιαξε ο Εβρίτης σεφ Γιώργος Χρυσανίδης. Μόνο που εδώ τη θέση τους παίρνουν οι κουκουδιές, δηλαδή τα χλωρά, λεπτά κλαδιά από κορομηλιά που απλώνονται στο ταψί σαν πλέγμα, για να ακουμπήσει πάνω τους το κρέας, δίνοντάς του πολύ ξεχωριστή μυρωδιά και γεύση. Αν δεν βρούμε κλαριά κορομηλιάς, παραγγέλνουμε εγκαίρως από παραγωγό της λαϊκής να μας φέρει κληματόβεργες – ψήνουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό, αν και εξίσου νοστιμότατο.

10' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το αρνάκι στον φούρνο, ψημένο στις κουκουδιές, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά, για 2-3 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 6-8 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη δάφνη και νερό τόσο που να καλύψει εντελώς το κρέας
  4. Αφήνουμε να πάρει βράση ξαφρίζοντας σχολαστικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  6. Σε ένα ευρύχωρο ταψί που να χωράει άνετα το κρέας απλώνουμε τα κλαδιά της κορομηλιάς ή τις κληματόβεργες.
  7. Μεταφέρουμε προσεκτικά το κρέας πάνω στα κλαριά και περιχύνουμε με το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό, έτσι ώστε το πλέγμα των κλαριών να είναι καλυμμένο με υγρό.
  8. Τακτοποιούμε γύρω από το κρέας τα πράσα και τα καρότα και αλατοπιπερώνουμε.
  9. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε.
  10. Ψήνουμε για 1-1 1⁄2 ώρα, μέχρι να γίνει το κρέας.
  11. Αν θέλουμε, στο τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά, για να πάρει πιο έντονο χρώμα το κρέας.
  12. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών