ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒασιλόπιτα με αμυγδαλόψιχα και άρωμα πορτοκαλιούΒασιλόπιτα με αμυγδαλόψιχα και άρωμα πορτοκαλιού

Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης, τον οποίο γνωρίζουμε καλά από την παρουσία του στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο, μοιράζεται συχνά τις συνταγές του και μέσα από τις σελίδες του «Γ», όπως θα διαπιστώσετε και σε αυτό το τεύχος. Η βασιλόπιτα που μας προτείνει φέτος είναι μπαχαρένια, με τα κλασικά χριστουγεννιάτικα αρώματα της κανέλας και του γαρίφαλου, μαζί με μια σπιρτάδα από ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτει και ξερά φρούτα μουλιασμένα σε κονιάκ, που χαρίζουν άρωμα, γεύση και μια έξτρα βαθιά και φρουτένια γλύκα.

20' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: για ταψάκι 26 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την αρωματική βασιλόπιτα με ξερά φρούτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα ή ταψί διαμ. 26 εκ.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα μαζί με το κονιάκ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν μέχρι να τα χρειαστούμε.
  4. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο μέχρι να λιώσει, προσέχοντας να μην κάψει, και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  5. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί.
  6. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  7. Στη συνέχεια ρίχνουμε με τη σειρά την αμυγδαλόσκονη, το αλεύρι, τα μπαχαρικά και το ξύσμα, ανακατεύοντας έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  8. Τέλος, ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα με το κονιάκ και ανακατεύουμε ξανά για 1 λεπτό ακόμα, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στο μείγμα.
  9. Αδειάζουμε στο βουτυρωμένο και αλευρωμένο σκεύος που προετοιμάσαμε, βάζοντας κάπου ενδιαμέσως και το φλουρί.
  10. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40-45 λεπτά.
  11. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και την αναποδογυρίζουμε στο σκεύος που επιθυμούμε.
  12. Αφού κρυώσει εντελώς, τη γαρνίρουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη.

Μυστικά

Αν τα ξερά φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι κάπως σκληρά, τα αφήνουμε να μουλιάσουν περισσότερη ώρα, ίσως και όλο το βράδυ. Αν δεν θέλουμε να τα αισθανόμαστε στο δάγκωμα και προτιμάμε η βασιλόπιτα να μην έχει καθόλου κομμάτια, θα πολτοποιήσουμε τα φρούτα μαζί με το κονιάκ και θα προσθέσουμε τον πολτό στο μείγμα. Η βασιλόπιτα θα βγει πολύ νόστιμη και ζουμερή, με έξτρα γλύκα και αρώματα από τα ξερά φρούτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 214.

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών