2 ώρες
προετοιμασία
18' ψήσιμο
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 18'
Υλικά
Μερίδες: 10
Για τα σαβαγιάρ (μπορούμε να προμηθευτούμε και έτοιμα του εμπορίου – θα χρειαστούμε περίπου 35 τμχ)
Για την κρέμα σοκολάτα – ρούμι
Για την τραγανή βάση πραλίνας
Για τη διακόσμηση
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σαρλότ σοκολάτα, ξεκινάμε με τα σαβαγιάρ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα με το σύρμα, τα ασπράδια και τη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα.
- Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
- Αδειάζουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ Νο 10 και σχηματίζουμε πάνω στη λαδόκολλα περίπου 35 μπαστουνάκια, μήκους περίπου 10 εκ.
- Πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και τα ψήνουμε για περίπου 15-18 λεπτά, μέχρι να σφίξουν και να ροδίσουν πολύ ελαφρά.
- Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να γίνουν τραγανά.
Κρέμα σοκολάτα – ρούμι
- Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης για περίπου 10 λεπτά σε κρύο νερό να μαλακώσουν.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (δηλαδή, βάζουμε τη σοκολάτα σε ανοξείδωτο μπολ, το οποίο στερεώνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει).
- Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Στύβουμε με τα χέρια μας τις ζελατίνες, τις ρίχνουμε στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε να λιώσουν.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος και τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τη σαντιγί και το ρούμι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής κρέμα.
Πραλίνα
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει στη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη μέχρι να καραμελώσει.
- Προσθέτουμε τα φουντούκια (να είναι ζεστά) και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, έως ότου καλυφθούν καλά με την καραμέλα.
- Τα απλώνουμε αμέσως σε μια λαδόκολλα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν κρέμα.
Τραγανή βάση πραλίνας
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ανοξείδωτο μπολ, το οποίο στερεώνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει).
- Προσθέτουμε τα 150 γρ. πραλίνα και ανακατεύουμε.
- Τέλος, ρίχνουμε στο μείγμα τα δημητριακά και ανακατεύουμε απαλά.
Σαρλότ
- Σε μια πιατέλα σερβιρίσματος τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 22 εκ. Αν δεν εφαρμόζει καλά στον πάτο, το κλείνουμε στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο.
- Απλώνουμε την τραγανή βάση πραλίνας μέσα στο τσέρκι και την πιέζουμε προς τα κάτω, ώστε να σχηματίσει μια ισόπαχη βάση.
- Ρίχνουμε την κρέμα σοκολάτα – ρούμι από πάνω και βάζουμε το τσέρκι στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθούν οι στρώσεις.
- Βγάζουμε από το ψυγείο, αφαιρούμε το τσέρκι (για ευκολία το ζεσταίνουμε με φλόγιστρο ή πιστολάκι για τα μαλλιά) και τοποθετούμε περιμετρικά τα σαβαγιάρ, αφού πρώτα τα κόψουμε ελαφρώς για να μην εξέχουν υπερβολικά.
- Για να κολλήσουν στην περιφέρεια του γλυκού, τη ζεσταίνουμε προηγουμένως με φλόγιστρο ή πιστολάκι μαλλιών, ώστε να λιώσει λίγο η κρέμα.
- Στολίζουμε την επιφάνεια με σοκολάτα τριμμένη και κοσκινισμένο κακάο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»