30'
προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το κρέας
Για το σπανάκι
Διαδικασία
Κρέας
- Για να φτιάξουμε χορές (μαγειρευτό) κρέας, σπανάκι και δαμάσκηνα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα με χοντρό πάτο, σε μέτρια φωτιά 3 κουταλιές της σούπας λάδι.
- Στη συνέχεια, ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το κρέας.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τον κουρκουμά, και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε 2½ φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό.
- Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, αρχικά για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ανακατεύοντας πότε-πότε.
Σπανάκι
- Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σπανάκι στον ατμό (έτσι θα μαλακώσει η γεύση του και δεν θα αφήσει πολλά υγρά μέσα στην κατσαρόλα.
- Σε µια κατσαρόλα βαθιά και όχι ιδιαίτερα φαρδιά βάζουμε 3 φλιτζάνια νερό και στερεώνουµε πάνω της ένα τρυπητό (ανοξείδωτο ή από σιλικόνη), φροντίζοντας η στάθµη του νερού να είναι κάτω από τη βάση του τρυπητού.
- Όταν αρχίσει το νερό να βράζει, βάζουµε µέσα στο σουρωτήρι το σπανάκι και σκεπάζουµε την κατσαρόλα µε το καπάκι της.
- Αν το καλάθι έχει εγκοπές ή χερούλια, που εµποδίζουν το καπάκι να εφαρµόσει, σφραγίζουµε πολύ καλά µε διάφανη µεµβράνη γύρω-γύρω.
- Ατµίζουµε για 7-8 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί.
- Πετάμε το νερό.
- Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε στην ίδια κατσαρόλα 3 κουταλιές λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Συμμαγείρεμα
- Αδειάζουμε το μείγμα σπανακιού-κρεμμυδιών στην κατσαρόλα με το κρέας.
- Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, το πετιμέζι και τον χυμό λάιμ.
- Σκεπάζουμε και σείουμε την κατσαρόλα να απλωθούν τα υλικά.
- Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 35 - 45 λεπτά ή μέχρι να γίνει πολύ τρυφερό το κρέας.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό (ζεστό και με μέτρο – θέλουμε το φαγητό να μαγειρευτεί στα ζουμιά του). Στο τέλος το φαγητό πρέπει να έχει μελώσει – αν έχει περισσότερα υγρά, σουρώνουμε τα στερεά και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει.
- Δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε αν χρειάζεται.
- Σερβίρουμε το χορές ζεστό και το συνοδεύουμε με τσέλοου (ρύζι στον ατμό με σαφράν).
Παραλλαγή
- Μπορούμε να κάνουμε το φαγητό με κοτόπουλο (φιλέτα από μπούτια), μόνο που θα το μαγειρέψουμε με λιγότερα υγρά για λιγότερη ώρα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις του Γαστρονόμου «Κουζίνες του κόσμου: Ιράν».