Τα περίφημα περσικά «χορές» συμμαγειρεύονται με λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. 

30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το κρέας

Για το σπανάκι

Διαδικασία

  1. Κρέας: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 3 κουταλιές της σούπας λάδι και ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το κρέας. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τον κουρκουμά, και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε 2½ φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, αρχικά για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ανακατεύοντας πότε-πότε.
  2. Σπανάκι: Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σπανάκι στον ατμό (έτσι θα μαλακώσει η γεύση του και δεν θα αφήσει πολλά υγρά μέσα στην κατσαρόλα): σε µια κατσαρόλα βαθιά και όχι ιδιαίτερα φαρδιά βάζουμε 3 φλιτζάνια νερό και στερεώνουµε πάνω της ένα τρυπητό (ανοξείδωτο ή από σιλικόνη), φροντίζοντας η στάθµη του νερού να είναι κάτω από τη βάση του τρυπητού. Όταν αρχίσει το νερό να βράζει, βάζουµε µέσα στο σουρωτήρι το σπανάκι και σκεπάζουµε την κατσαρόλα µε το καπάκι της. Αν το καλάθι έχει εγκοπές ή χερούλια, που εµποδίζουν το καπάκι να εφαρµόσει, σφραγίζουµε πολύ καλά µε διάφανη µεµβράνη γύρω-γύρω. Ατµίζουµε για 7-8 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί.
  3. Πετάμε το νερό και ζεσταίνουμε στην ίδια κατσαρόλα 3 κουταλιές λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  4. Συμμαγείρεμα: Αδειάζουμε το μείγμα σπανακιού-κρεμμυδιών στην κατσαρόλα με το κρέας, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, το πετιμέζι και τον χυμό λάιμ. Σκεπάζουμε, σείουμε την κατσαρόλα να απλωθούν τα υλικά και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 35 - 45 λεπτά ή μέχρι να γίνει πολύ τρυφερό το κρέας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό (ζεστό και με μέτρο – θέλουμε το φαγητό να μαγειρευτεί στα ζουμιά του). Στο τέλος το φαγητό πρέπει να έχει μελώσει – αν έχει περισσότερα υγρά, σουρώνουμε τα στερεά και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει. Δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε αν χρειάζεται.
  5. Σερβίρουμε το χορές ζεστό και το συνοδεύουμε με τσέλοου (ρύζι στον ατμό με σαφράν).
  6. Παραλλαγή: Μπορούμε να κάνουμε το φαγητό με κοτόπουλο (φιλέτα από μπούτια), μόνο που θα το μαγειρέψουμε με λιγότερα υγρά για λιγότερη ώρα.
  7.  

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών