ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧορτόσουπα περαστή, με συκωταριά στο τηγάνιΧορτόσουπα περαστή με συκωταριά στο τηγάνι για το βράδυ της Ανάστασης
40' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το κριθάρι

Διαδικασία

Χορτόσουπα

  1. Για τη χορτόσουπα με αποφλοιωμένο κριθάρι, ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα, τις πατάτες, τα καρότα, τη σελινόριζα, το κυδώνι, τα μυρώνια και τις τσουκνίδες.
  2. Τα αχνίζουμε ελαφρώς, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να αρχίζει να αλλάζει το χρώμα τους. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον βραστό ζωμό και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να κοχλάσει.
  3. Χαμηλώνουμε τότε τη θερμοκρασία, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20 - 30 λεπτά, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν και να μην έχουν πολλά υγρά.
  4. Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ (ή στο μούλτι, σε δόσεις) μέχρι τα λαχανικά να γίνουν κρέμα. Για πιο βελούδινη υφή περνάμε το μείγμα από σήτα, μετά το αδειάζουμε ξανά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού για να αραιώσει λίγο η κρέμα, διορθώνουμε -αν χρειάζεται- το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κατσαρόλα κατά μέρος, σκεπασμένη.

Κριθάρι

  1. Βάζουμε το αποφλοιωμένο κριθάρι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό. Το αφήνουμε να στραγγίξει.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό (ή το νερό) μέχρι να κοχλάσει και ρίχνουμε το στραγγισμένο κριθάρι και λίγο αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 15 - 20 λεπτά, χωρίς καπάκι, μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό και το κριθάρι να μαλακώσει.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά, να «ξεκουραστεί».
  4. Ρίχνουμε το κριθάρι στη χορτόσουπα, ανακατεύουμε και μοιράζουμε σε πιάτα. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Μυστικά

*Μυρώνια, καυκαλήθρες, τσουκνίδες: από εδώ και στο εξής είναι στην εποχή τους και θα τα βρούμε σε λαϊκές, σε καλά οπωροπωλεία και στα μανάβικα των μεγάλων σούπερ μάρκετ, ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών. Επίσης, μπορούμε να συνεννοηθούμε με τον μανάβη μας λίγες μέρες πριν μήπως μπορεί να μας φέρει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 56.

Άρθρα και Συνταγές με Δημητριακά

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών