Το ρατατούι είναι το γαλλικό μπριάμ. Όμως η Αντωνία Ζάρπα από το «Θαλασσάκι» της Τήνου τού δίνει κυκλαδίτικο αέρα χρησιμοποιώντας λαχανικά και φρούτα εποχής, τα οποία «χτίζει» μέσα στο ταψί με τρόπο που θυμίζει «χειροποίητη, εδώδιμη… ξερολιθιά», όπως λέει η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπριάμ στον φούρνο, διαφορετικόΜπριάμ στον φούρνο, διαφορετικό

Ρατατούι από τη Γαλλία αλλά και από την Τήνο
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάϊκος

 

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 8 (ταψί 32x25)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το Χριστουγεννιάτικο ρατατούι, ξεκινάμε να καθαρίζουμε και να κόβουμε τα λαχανικά και τα φρούτα σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες (ιδανικά πάχους 3 χλστ.). Γι’ αυτή την εργασία χρησιμοποιούμε κοφτερό μαχαίρι ή, ιδανικά, το εργαλείο που λέγεται μαντολίνο (το βρίσκουμε σε μαγαζιά με εργαλεία κουζίνας).
  2. Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και τα φρούτα σε ένα άλλο.
  3. Στο μπολ με τα λαχανικά προσθέτουμε 150 ml ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  4. Στο μπολ με τα φρούτα προσθέτουμε 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού (για να μη μαυρίσουν τα φρούτα).
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
  6. Λαδώνουμε το ταψί και προσεκτικά στρώνουμε σφιχτά-σφιχτά και όρθια τα φρούτα και τα λαχανικά, το ένα δίπλα στο άλλο εναλλάξ, από τη μία άκρη του ταψιού στην άλλη.
  7. Σκορπίζουμε τα μυρωδικά και τους ξηρούς καρπούς καθώς στήνουμε το εδώδιμο ντόμινό μας. Επαναλαμβάνουμε. Φτιάχνουμε 3 - 4 λωρίδες λαχανικών.
  8. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  9. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, για να πάρουν χρώμα τα υλικά και να εξατμιστούν τα περίσσια υγρά. Θα μείνουν κάποια υγρά στο ταψί. Επίσης, ορισμένα λαχανικά (π.χ. σελινόριζα, καρότα) μπορεί να «κρατάνε» λίγο, αλλά δεν μας πειράζει. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε, στο Χριστουγεννιάτικο ρατατούι, είναι να έχουν γίνει οι πατάτες.

Η κίτρινη κολοκύθα και τα βότανα θα συμφωνήσουν σε ένα Chardonnay ελαφρά περασμένο από βαρέλι

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 116.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Αχλάδι

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών