Για μια επιτυχημένη βουτυρόκρεμα χρησιμοποιούμε βούτυρο Lurpak.

50' προετοιμασία
8' ψήσιμο
Σύνολο: 58'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το «μπισκότο» της βάσης

Για τις βουτυρόκρεμες

Διαδικασία

«Παντεσπάνι» βάσης

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (με αέρα). Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 35 x 25 εκ.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο σε ένα μπολ. Αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά προσθέτοντας σιγά σιγά τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα λευκή, αφράτο μείγμα.
  4. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά ανακατεύοντας απαλά με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης, από κάτω προς τα πάνω. Προσθέτουμε και το νερό και ανακατεύουμε.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί που προετοιμάσαμε και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για μόλις 8-10 λεπτά, μέχρι να το δούμε να έχει «μαζέψει» και ξεκολλήσει από τις άκρες.
  6. Το βγάζουμε και όσο είναι ακόμα ζεστό το αναποδογυρίζουμε σε μια καθαρή λαδόκολλα. Ξεκολλάμε προσεκτικά τη λαδόκολλα πάνω στην οποία ψήθηκε. Με ένα μαχαίρι τριμάρουμε τις τέσσερις πλευρές του παντεσπανιού για να τις ισιώσουμε και για να αφαιρέσουμε τα πιο ξερά κομμάτια.
  7. Το τυλίγουμε με τη βοήθεια της λαδόκολλας σε ρολό. Τυλίγουμε το ρολό μέσα στη ίδια αυτή λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει. Αυτό το κάνουμε όσο είναι ζεστό, ώστε να πάρει το σχήμα του ρολού. Έτσι, μετά (αφού κρυώσει) θα μπορούμε να το γεμίσουμε και να το ξανατυλίξουμε χωρίς να σπάσει.

Βουτυρόκρεμες

  1. Καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ και το σύρμα και χτυπάμε το βούτυρο Lurpak με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα. Ξεχωρίζουμε σε ένα άλλο μπολ το 1/3 της βουτυρόκρεμας, ρίχνουμε εκεί το ρούμι και ανακατεύουμε.
  2. Στην υπόλοιπη βουτυρόκρεμα που έχουμε αφήσει στον κάδο ρίχνουμε το κακάο και το γάλα και χτυπάμε λίγο ακόμα έως ότου όλη αυτή η ποσότητα γίνει σοκολατένια.

Συναρμολόγηση

  1. Ξετυλίγουμε ξανά το παντεσπάνι και απλώνουμε στο εσωτερικό του τη λευκή βουτυρόκρεμα. Το ξανατυλίγουμε σε ρολό και το τοποθετούμε με το τελείωμα προς τα κάτω, για να μην ξετυλιχτεί.
  2. Κόβουμε τη μία άκρη από το ρολό λοξά για να πάρουμε ένα κομμάτι πάχους περίπου 10 εκ. Με λίγη σοκολατένια βουτυρόκρεμα το κολλάμε κάθετα στο πλάι του κορμού, με την ίσια πλευρά του, έτσι ώστε να μοιάζει με κλαδί που διακλαδώνεται.
  3. Απλώνουμε σε όλο τον κορμό και στο παρακλάδι του την σοκολατένια βουτυρόκρεμα. Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε μακριές παράλληλες γραμμές κατά μήκος του κορμού, ώστε να θυμίζει αληθινό κορμό δέντρου.
  4. Μπορούμε να διακοσμήσουμε όπως θέλουμε π.χ. με ζαχαρωτά, με σοκολατένια στολίδια, με αληθινά φυλλαράκια γκι ή απλώς με λίγη ζάχαρη άχνη.

Μυστικά

Αν μας αρέσει να «τσιμπάει» το αλκοόλ στα γλυκά μας (η περίσταση το ζητάει άλλωστε), μπορούμε να ραντίσουμε το «παντεσπάνι», πριν το γεμίσουμε, με λίγο έξτρα μαύρο ρούμι.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Ρούμι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών