Το φαγητό μαγείρεψε ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός. Το απολαύσαμε, παρέα με μια ομάδα προσκυνητών, φίλων του Ιερού Καθίσματος του Αγ. Ευσταθίου, από το Αγρίνιο, στο κιόσκι πάνω από τη θάλασσα. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Κώστας Πιστιόλας, πρόεδρος της Agrino.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα που να το χωράει με 2 φύλλα δάφνης.
  2. Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά.
  3. Το σιγοψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
  4. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό (αν και το χταπόδι θα βγάλει και τα δικά του άφθονα υγρά).
  5. Στο τέλος κρατάμε 1 φλιτζάνι χταποδόζουμο για τη συνταγή (αν έχει μείνει στην κατσαρόλα και άλλο υγρό, το κρατάμε για να φτιάξουμε ένα άλλο φαγητό, π.χ. χταπόδι πιλάφι ή γιουβέτσι).
  6. Βγάζουμε το χταπόδι σε επιφάνεια κοπής, το χωρίζουμε στα πλοκάμια του και το κόβουμε, αν θέλουμε, σε κομμάτια ανάλογα με το πώς μας αρέσει και το πώς μας ταιριάζει στο σερβίρισμα.
  7. Αλλοι, ας πούμε, θέλουν τα πλοκάμια ολόκληρα, άλλοι σε κομμάτια έτοιμα για φάγωμα.
  8. Σε ένα φαρδύ τηγάνι (ή σε μια κατσαρόλα) τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά στο λάδι τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  9. Ρίχνουμε το σκόρδο, τσιγαρίζουμε λίγο ακόμη και προσθέτουμε τα χταπόδι.
  10. Το φέρνουμε 1 - 2 βόλτες και ρίχνουμε το κρασί, το ξίδι, τον πελτέ διαλυμένο στο χταποδόζουμο που κρατήσαμε, τις υπόλοιπες δάφνες και το μαυροπίπερο.
  11. Μόλις πάρει μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και περιμένουμε να φύγουν όλα τα υγρά και να μείνει το χταπόδι με το λάδι του.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Χταπόδι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών