ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι κρασάτο στην κατσαρόλαΧταπόδι κρασάτο στην κατσαρόλα
20' προετοιμασία
2 ώρες και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6-8 άτομα ως μεζές

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το χταπόδι, σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα τριμμένα κρεμμύδια, έτσι ώστε να καλύψουν όλο τον πυθμένα της.
  2. Ξεπλένουμε το χταπόδι και, μαζί με τα λίγα νερά που έμειναν επάνω του, το τακτοποιούμε πάνω στα κρεμμύδια.
  3. Βάζουμε σε μια άκρη και την κουκούλα.
  4. Σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 2½ ώρες, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
  5. Δεν θα χρειαστούμε άλλα υγρά, γιατί το χταπόδι βγάζει τα δικά του.
  6. Βγάζουμε το χταπόδι σε ένα πιάτο και σε ένα μπολ αδειάζουμε τον (μπόλικο) ζωμό με τα κρεμμύδια.
  7. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά.
  8. Ρίχνουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  9. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  10. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε 1 γερή δόση από τον ζωμό μαζί με όσο περισσότερα κρεμμύδια μπορούμε.
  11. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  12. Τον υπόλοιπο ζωμό τον κάνουμε πιλάφι μια άλλη μέρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Χταπόδι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών