«Το μαγειρικό καλοκαιρινό μου κάδρο: χταπόδι κρεμασμένο στα σύρματα να στεγνώνει, η μελιτζάνα-βασιλιάς του καλοκαιριού και μαζί η πιπεριά, μια αρωματική ανάμνηση από τον μπαχτσέ στο χωριό». Κάπως έτσι περιγράφει τη συνταγή που μας έδωσε ο σεφ των ξενοδοχείων Grande Bretagne και King George, Αστέριος Κουστούδης..

20' προετοιμασία
2 ώρες και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη μαρινάδα

Για τη μελιτζάνα και τις πιπεριές

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς το χταπόδι για 2-3 λεπτά.
  3. Το βγάζουμε και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τη δάφνη, τους γλυκάνισους, το πιπέρι, το δεντρολίβανο και λίγο αλάτι, και ανακατεύουμε.
  5. Σβήνουμε με το ξίδι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Aδειάζουμε σε γάστρα, προσθέτουμε το χταπόδι, 1/2 ποτήρι ζεστό νερό, σκεπάζουμε με καπάκι και ψήνουμε για 1½ ώρα.
  7. Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια.
  8. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα.
  9. Βάζουμε τα κομμάτια χταποδιού στη μαρινάδα, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  11. Τρυπάμε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι και τις βάζουμε ολόκληρες στο ταψί. Μαζί βάζουμε και τις πιπεριές.
  12. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσουν.
  13. Πρώτες θα γίνουν οι πιπεριές. Ξεφουρνίζουμε και τις μεν πιπεριές τις βάζουμε σε μπολ και τις καλύπτουμε με μεμβράνη για να «ιδρώσουν» και να ξεφλουδίζονται εύκολα, τις δε μελιτζάνες, όπως είναι ακόμα ζεστές, τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια τους (τις κρατάμε προσεκτικά από το κοτσάνι).
  14. Βάζουμε τη σάρκα της μελιτζάνας σε ένα σουρωτήρι και πιέζουμε με ένα κουτάλι για να φύγουν τα υγρά.
  15. Αφήνουμε να κρυώσουν και τις ψιλοκόβουμε.
  16. Αδειάζουμε τη σάρκα σε μπολ και ανακατεύουμε με το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, τον μαϊντανό, 80 ml από το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
  17. Ξεφλουδίζουμε και τις πιπεριές, αφαιρούμε τα σπόρια, τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε σε μπολ με τα υπόλοιπα 40 ml ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
  18. Σερβίρουμε το χταπόδι με την καπνιστή μελιτζάνα και τις ψιλοκομμένες πιπεριές.

Συνταγές με Μελιτζάνες

Συνταγές με Πιπεριές

Συνταγές με Χταπόδι

Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών