
20'
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε croque madame με καπνιστή πέστροφα ή σολομό, μάραθο και γραβιέρα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά 1 κουτ. σούπας από το βούτυρο μαζί με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για περίπου 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 3-5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σάλτσα μπεσαμέλ (χωρίς σβόλους), ελαφρώς πηχτή. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο τη μία πλευρά κάθε φέτας ψωμιού και την άλλη πλευρά με τη μουστάρδα.
- Παίρνουμε τις 4 από τις φέτες και απλώνουμε πάνω στην πλευρά με τη μουστάρδα τον σολομό και τον μάραθο (ή τον άνηθο). Κλείνουμε τα 4 τοστ με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού, με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα έξω.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τα τοστ για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τα βάζουμε σε ένα ταψί και αλείφουμε την εξωτερική τους πλευρά με την μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με το τυρί και τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 2-4 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και τα μοιράζουμε στα πιάτα.
- Σε ένα άλλο τηγάνι τηγανίζουμε τα αυγά (μάτια) με λίγο βούτυρο ή λάδι και τα βάζουμε πάνω από κάθε τοστ.
- Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.
- Συνοδεύουμε, την croque madame με καπνιστή πέστροφα ή σολομό, μάραθο και γραβιέρα, με σαλάτα με ντοματίνια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.