ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυγά ποσέ με σος BeaujolaisΑυγά ποσέ με σος Beaujolais
25' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για το croque madame με καπνιστό σολομό ή πέστροφα και γραβιέρα, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 1 κουτ. σούπας από το βούτυρο μαζί με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για περίπου 1 λεπτό.
  2. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 3-5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σάλτσα μπεσαμέλ (χωρίς σβόλους), ελαφρώς πηχτή.
  3. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
  5. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο τη μία πλευρά κάθε φέτας ψωμιού και την άλλη πλευρά με τη μουστάρδα.
  6. Παίρνουμε τις 4 από τις φέτες και απλώνουμε πάνω στην πλευρά με τη μουστάρδα τον σολομό και τον μάραθο (ή τον άνηθο).
  7. Κλείνουμε τα 4 τοστ με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού, με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα έξω.
  8. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τα τοστ για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  9. Τα βάζουμε σε ένα ταψί και αλείφουμε την εξωτερική τους πλευρά με την μπεσαμέλ.
  10. Πασπαλίζουμε με το τυρί και τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 2-4 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  11. Ξεφουρνίζουμε και τα μοιράζουμε στα πιάτα.
  12. Σε ένα άλλο τηγάνι τηγανίζουμε τα αυγά (μάτια) με λίγο βούτυρο ή λάδι και τα βάζουμε πάνω από κάθε τοστ.
  13. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε το croque madame με καπνιστό σολομό ή πέστροφα και γραβιέρα. Συνοδεύουμε με σαλάτα με ντοματίνια.

βιταμινούχο κοκτέιλ mimosa! Μισό ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού και αφρώδης οίνος (η αυθεντική συνταγή περι- έχει σαμπάνια και λίγο Grand Marnier, που είναι προτιμότερο να παραλείψετε στην «πρωινή» εκδοχή). Πρέπει να πούμε ότι τα αφρώδη είναι τα πλέον κατάλληλα κρασιά για να συνοδεύσουν πιάτα με αυγά. Αν όμως οι φυσαλίδες σάς «ζαλίζουν», κλείστε το μάτι σε ένα τρυφερό ροζέ, ένα ντροπαλό σαββατιανό, ένα sauvignon blanc ή ένα Chardonnay, σε κάθε περίπτωση χωρίς καθόλου βαρέλι. Αν τέλος τα αυγά είναι πρόσχη μαγια να γεμίσουμε το πιάτο μας μπέικον, λουκάνικα και πλούσιες κόκκινες σάλτσες, ένα φρέσκο, φρουτώδες Αγιωργίτικο θα μας αποζημιώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 133.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Πέστροφα

Άρθρα και Συνταγές με Σολομός

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών