Χρειαζόμαστε τα εξής: 500 γρ. κιμά από μπούτι κοτόπουλου (που είναι πιο ζουμερός), 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ, 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε μικρά καρέ, 1/3 φλιτζ. τσαγιού λάδι, 200 ml χυμό πορτοκαλιού, 400 ml ζεστό ζωμό λαχανικών, 1/3 φλιτζ. τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί, 5 – 6 κοπανισμένα ή τριμμένα μπαχάρια, 1 δαφνόφυλλο, 1 κουτ. σούπας κάρι, 1/4 κουτ. γλυκού σκόνη κανέλας, 1/4 κουτ. γλυκού σκόνη γαρίφαλου, 1/6 κουτ. γλυκού σκόνη καρδάμωμου, 1 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, καλά κοπανισμένο), αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Ζεσταίνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα ή ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει (για περίπου 1 λεπτό) και ρίχνουμε τον κιμά κοτόπουλου χωρίς να προσθέσουμε λάδι. Το σκεύος πρέπει να είναι ευρύχωρο, για να μπορούμε να ανακατεύουμε έντονα και ο κιμάς να καβουρδιστεί σωστά.

Με μια κουτάλα «σπάμε» τον κιμά ώστε να διαλυθεί και να γίνει σπυρωτός, πριν προλάβει να ψηθεί σε μεγαλύτερα, ενιαία κομμάτια. Επειδή η υφή του κιμά κοτόπουλου είναι κάπως «λασπώδης», πρέπει να επιμείνουμε αρκετά και οι κινήσεις μας να είναι γρήγορες, ταχύτερες απ’ ό,τι όταν καβουρδίζουμε μοσχαρίσιο κιμά. Στο καβούρδισμα προσθέτουμε τη δάφνη και το μπαχάρι.

Συνεχίζουμε το καβούρδισμα του κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα και από ροζέ να γίνει λευκός. Κατά το καβούρδισμα, ο κιμάς θα βγάλει τα υγρά του, τα οποία πρέπει να εξατμιστούν, γι’ αυτό διατηρούμε τη φωτιά δυνατή και συνεχίζουμε το έντονο ανακάτεμα.

Μόλις ο κιμάς πιει τα υγράτου, περίπου 7-8 λεπτά από τη στιγμή που τον βάλαμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το λάδι και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το καβούρδισμα για 2 – 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρει ένα ξανθωπό χρώμα. Το έντονο καβούρδισμα και το σοτάρισμα στο λάδι δίνουν στον κιμά όλη τη νοστιμιά του.

Τότε, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Εν συνεχεία, προσθέτουμε τα καρότα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, για να μην αρπάξει ο κιμάς, και σοτάρουμε για άλλα 3 – 4 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ανακατεύουμε ώστε να διαλυθούν τυχόν καμένα υπολείμματα μέσα στο υγρό.

Προσθέτουμε το κάρι, την κανέλα, το γαρίφαλο και το καρδάμωμο και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό, ώστε να σκορπίσουν τα μπαχαρικά το άρωμά τους.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και, μόλις το υγρό πάρει βράση, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών ή νερό.

Δυναμώνουμε τη φωτιά για να κοχλάσει ξανά έντονα το υγρό. Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 1 για κουζίνες με κλίμακα 1 – 3, στο 3 για κουζίνες με κλίμακα 1 – 9,στο 4 – 5 για κουζίνες μέχρι το 12) και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό.

Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε το φρέσκο ή το ξερό δεντρολίβανο, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 – 3 λεπτά με ξεσκέπαστο σκεύος μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος για περίπου 30 λεπτά, ώστε να «δέσει» για τα καλά η σάλτσα και να απορροφηθούν καλύτερα τα αρώματα. Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας ωμό ελαιόλαδο και, αν χρειάζεται, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με ρύζι ή πατατοπουρέ.

40' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Διαδικασία

  1. Για τη μπολονέζ με κιμά κοτόπουλου, ζεσταίνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα ή ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει (για περίπου 1 λεπτό) και ρίχνουμε τον κιμά κοτόπουλου χωρίς να προσθέσουμε λάδι.
  2. Το σκεύος πρέπει να είναι ευρύχωρο, για να μπορούμε να ανακατεύουμε έντονα και ο κιμάς να καβουρδιστεί σωστά.
  3. Με μια κουτάλα «σπάμε» τον κιμά ώστε να διαλυθεί και να γίνει σπυρωτός, πριν προλάβει να ψηθεί σε μεγαλύτερα, ενιαία κομμάτια.
  4. Επειδή η υφή του κιμά κοτόπουλου είναι κάπως «λασπώδης», πρέπει να επιμείνουμε αρκετά και οι κινήσεις μας να είναι γρήγορες, ταχύτερες απ’ ό,τι όταν καβουρδίζουμε μοσχαρίσιο κιμά.
  5. Στο καβούρδισμα προσθέτουμε τη δάφνη και το μπαχάρι.
  6. Συνεχίζουμε το καβούρδισμα του κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα και από ροζέ να γίνει λευκός.
  7. Κατά το καβούρδισμα, ο κιμάς θα βγάλει τα υγρά του, τα οποία πρέπει να εξατμιστούν, γι’ αυτό διατηρούμε τη φωτιά δυνατή και συνεχίζουμε το έντονο ανακάτεμα.
  8. Μόλις ο κιμάς πιει τα υγράτου, περίπου 7-8 λεπτά από τη στιγμή που τον βάλαμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το λάδι και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το καβούρδισμα για 2 - 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρει ένα ξανθωπό χρώμα.
  9. Το έντονο καβούρδισμα και το σοτάρισμα στο λάδι δίνουν στον κιμά όλη τη νοστιμιά του.
  10. Τότε, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  11. Εν συνεχεία, προσθέτουμε τα καρότα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, για να μην αρπάξει ο κιμάς, και σοτάρουμε για άλλα 3 - 4 λεπτά.
  12. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  13. Ανακατεύουμε ώστε να διαλυθούν τυχόν καμένα υπολείμματα μέσα στο υγρό.
  14. Προσθέτουμε το κάρι, την κανέλα, το γαρίφαλο και το καρδάμωμο και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό, ώστε να σκορπίσουν τα μπαχαρικά το άρωμά τους.
  15. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και, μόλις το υγρό πάρει βράση, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών ή νερό.
  16. Δυναμώνουμε τη φωτιά για να κοχλάσει ξανά έντονα το υγρό.
  17. Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 1 για κουζίνες με κλίμακα 1 - 3, στο 3 για κουζίνες με κλίμακα 1 - 9, στο 4 - 5 για κουζίνες μέχρι το 12) και σκεπάζουμε με το καπάκι.
  18. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά.
  19. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό.
  20. Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε το φρέσκο ή το ξερό δεντρολίβανο, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά με ξεσκέπαστο σκεύος μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
  21. Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος για περίπου 30 λεπτά, ώστε να «δέσει» για τα καλά η σάλτσα και να απορροφηθούν καλύτερα τα αρώματα.
  22. Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας ωμό ελαιόλαδο και, αν χρειάζεται, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε.
  23. Σερβίρουμε, τη μπολονέζ με κιμά κοτόπουλου, με ρύζι ή πατατοπουρέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 67.

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς κοτόπουλου

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών