30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για την κρέμα

Διαδικασία

  1. Για το ελαφρύ σουφλέ κουνουπιδιού, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το κουνουπίδι και τα καρότα για περίπου 15 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  2. Τα λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με το πρες πουρέ. Καλό είναι να μείνουν και μερικά κομματάκια από τα λαχανικά.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ζαμπόν και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά τα υλικά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 30x22 εκ. 
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  5. Παίρνουμε 1/2 φλιτζάνι γάλα από το μετρημένο και διαλύουμε μέσα σε αυτό το κορν φλάουρ.
  6. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  7. Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς με αυγοδάρτη μέχρι να πήξει το μείγμα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
  9. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και το χτυπημένο αυγό και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενωθούν τα υλικά.
  10. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο μείγμα του ταψιού. Τη στρώνουμε με μια σπάτουλα και σκεπάζουμε με τις φέτες τυριού.
  11. Ψήνουμε για 30 λεπτά στο φούρνο το ελαφρύ σουφλέ κουνουπιδιού.
  12. Σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό το ελαφρύ σουφλέ κουνουπιδιού.

Η ισχυρή γεύση του κουνουπιδιού ζητάει έναν λευκό αρωματικό σύντροφο σ’ ένα Sauvignon blanc ή σε ένα Chardonnay μ’ ένα ελαφρύ άγγιγμα βαρελιού.

Συνταγές με Αλλαντικά

Συνταγές με Κουνουπίδι

Συνταγές με Τυρί

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών