20' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το χταπόδι

Διαδικασία

Χταπόδι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  2. Bάζουμε τα πλοκάμια σε ένα μικρό ταψί, με τις βεντούζες προς τα πάνω.
  3. Ρίχνουμε τη δάφνη, το πιπέρι, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ελέγχουμε τρυπώντας ένα πλοκάμι (σε σχετικά χοντρό σημείο) με ένα καλαμάκι από σουβλάκι. Αν το καλαμάκι τρυπάει τη σάρκα με μια ελαφρώς μικρή αντίσταση, τότε το χταπόδι είναι έτοιμο. Μπορούμε να κόψουμε και ένα κομματάκι και να δοκιμάσουμε. Είναι έτοιμο όταν η σάρκα του είναι ζουμερή, αλλά κρουστή.
  4. Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε προσεκτικά, για να μην καούμε, το αλουμινόχαρτο και αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ το ζουμί που έμεινε στο ταψί.
  5. Το διατηρούμε στο ψυγείο για άλλη χρήση, όπως για ένα πιλάφι θαλασσινών.
  6. Κόβουμε τα πλοκάμια σε λεπτές φέτες, τα βάζουμε σε μπολ και τα περιχύνουμε με το λάδι και το ξίδι.

Φάβα

  1. Όσο ψήνουμε το χταπόδι, ετοιμάζουμε τη φάβα. Πλένουμε καλά τις φακές και τις στραγγίζουμε.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, το κρεμμύδι, την ντομάτα και τόσο νερό ώστε να τις υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.
  3. Αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε, προσθέτουμε τη ρίγανη, το λάδι και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματίσουν μια λεία κρέμα. Αν είναι πιο πηχτή από όσο θα θέλαμε, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό (κουταλιά-κουταλιά).
  4. Την αδειάζουμε σε πιατέλα και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή.
  5. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το χταπόδι και σερβίρουμε.

Συνταγές με Φακές

Συνταγές με Χταπόδι

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών