Για την 3η εβδομάδα του διαγωνισμού «Το συνταγολόγιο της τελευταίας στιγμής», η δεύτερη συνταγή που προκρίθηκε είναι της Ειρήνης Καλυβιώτη.

15' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 35 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το τυρί

Για την αρωματική σάλτσα

Για το χωριάτικο ψωμί

Διαδικασία

  1. Για το τυρί: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Αλείφουμε κάθε κομμάτι αλουμινόχαρτου με λίγο ελαιόλαδο και στο κέντρο του καθενός βάζουμε από ένα κομμάτι τυρί. Το πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίγανη και ραντίζουμε με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για κάθε κομμάτι τυριού. Σκορπίζουμε τις φετούλες σκόρδου, κλείνουμε καλά τα αλουμινόχαρτα σε πακετάκια και τα βάζουμε πάνω στη σχάρα ή σε ένα ταψάκι, σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το τυρί.
  2. Για την αρωματική σάλτσα (την ετοιμάζουμε όσο ψήνεται το τυρί): Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές και το μαϊντανό. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το πιρούνι το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο, περιχύνουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε.
  3. Για το τραγανό ψωμί: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία. Αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο και τις τηγανίζουμε για 2 λεπτά συνολικά, γυρίζοντάς τις, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αν τις θέλουμε με σκορδάτο άρωμα, τις τρίβουμε -όσο είναι ακόμη καυτές- με τις κομμένες σκελίδες σκόρδου. Διαφορετικά, όταν κρυώσουν ελαφρώς τις αλείφουμε με την πάστα μαύρης ελιάς.
  4. Για το σερβίρισμα: Βγάζουμε τα πακετάκια αλουμινόχαρτου από το φούρνο και, όσο είναι ακόμη ζεστά, τα μεταφέρουμε σε 4 πιάτα. Ανοίγουμε τα αλουμινόχαρτα, χωρίς να τα αφαιρέσουμε και μοιράζουμε τη σάλτσα λαχανικών σε κάθε κομμάτι τυριού. Δίπλα βάζουμε από μία φέτα ψωμιού (με σκόρδο ή με πάστα ελιάς) και σερβίρουμε αμέσως.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών