σφυρίδας από το ψυγείο περίπου 2 ώρες πριν από το ψήσιμο και τα λαχανικά και τη μαγιονέζα 1 ώρα πριν.
Η νοστιμιά αυτού του απλού και αρχοντικού κυρίως πιάτου, τη συνταγή για το οποίο μας έδωσε η Ελληνοαμερικανίδα Floris Costalas, πηγάζει από την ποιότητα των πρώτων υλών και τη σοφή επεξεργασία τους. Μπορούμε να κάνουμε όλη την προετοιμασία από την προηγουμένη. Απλώς πρέπει να βγάλουμε το φιλέτο της
20'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: για 6 άτομαΓια τα λαχανικά
Για τη σος ταρτάρ
Διαδικασία
Σος ταρτάρ
- Για να ετοιμάσουμε το φιλέτο σφυρίδας φούρνου με λαχανικά βουτύρου και σος ταρτάρ, ξεκινάμε από τη σος. Τρίβουμε τα αγγουράκια στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
- Ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με όλα τα υλικά και την αφήνουμε σκεπασμένη στο ψυγείο, ιδεωδώς αποβραδίς.
Λαχανικά
- Αποφλοιώνουμε τις πατάτες και τα καρότα.
- Βράζουμε όλα τα λαχανικά σε αλατισμένο νερό, σε χωριστές κατσαρόλες, μέχρι να γίνουν.
- Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι μέχρι το σερβίρισμα.
Ψάρι
- Πλένουμε το ψάρι και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
- Το πασπαλίζουμε με μπόλικο αλατοπίπερο και από τις δύο πλευρές και το αφήνουμε στο σουρωτήρι, εκτός ψυγείου, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Λίγο πριν από το δείπνο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Βάζουμε το φιλέτο σε ένα μέτριο ταψί και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Ξύνουμε με έναν ψιλό τρίφτη από πάνω τη φλούδα από το μισό λεμόνι και με τον ίδιο τρίφτη ξύνουμε το ψωμί, να καλύψει όλη την επιφάνεια του ψαριού.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Σερβίρισμα
- Λίγο πριν από το γεύμα, βάζουμε τα λαχανικά σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι μαζί με το βούτυρο και λίγο αλατοπίπερο και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πολύ προσεκτικά για να ζεσταθούν και να καλυφθούν από το βούτυρο.
- Βάζουμε το ψάρι σε μια πιατέλα, αραδιάζουμε τριγύρω τα λαχανικά και σερβίρουμε με τη σος ταρτάρ.
Μυστικά
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη σφυρίδα με οποιοδήποτε μεγάλο ψάρι. Μην προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε το τριμμένο ψωμί με έτοιμη τριμμένη φρυγανιά. Μαλακώνει από την υγρασία και δεν γίνεται τραγανή στον φούρνο.