40' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'
Υλικά
Για το σιρόπι:
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το γαλακτομπούρεκο χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά τα χτυπημένα αυγά.
- Βουτυρώνουμε το ταψί με ένα πινέλο και στρώνουμε το ένα φύλλο κρούστας.
- Επαναλαμβάνουμε έως ότου στρώσουμε τα μισά φύλλα.
- Ρίχνουμε το μείγμα και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας κατά τον ίδιο τρόπο.
- Αλείφουμε την επιφάνεια και χαράσσουμε σε κομμάτια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Για το σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το λεμόνι και βράζουμε για 7’.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Σιροπιάζουμε το γλυκό ζεστό, με το κρύο σιρόπι, σιγά-σιγά με μια κουτάλα.