ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια και κάστανα στη γάστραΓαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια και κάστανα στη γάστρα
30' προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη γέμιση με κιμά και ξερά βερίκοκα

Για τη σάλτσα gravy

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για τη γαλοπούλα γεμιστή, ψημένη με μπέικον, με τραγανή πέτσα και gravy, σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε.
  2. Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
  3. Δεν σοτάρουμε τον κιμά, γιατί θέλουμε να μαγειρευτεί μέσα στη γαλοπούλα - θα νοστιμίσει πολύ από τα αρώματα και θα γίνει λίγο σαν τη γέμιση του λαχανοντολμά (όχι σπυρωτός) και κατά το σερβίρισμα θα πρέπει να τον σπάσουμε σε κομμάτια. Αφήνουμε στην άκρη.

Γαλοπούλα

  1. Για τη γαλοπούλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C.
  2. Αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα μέσα κι έξω και της κάνουμε μασάζ για μερικά λεπτά. Τη γεμίζουμε με όση γέμιση χωρέσει, φτάνοντας σχεδόν μέχρι το άνοιγμα. Όση δεν χωρέσει την ψήνουμε όπως είναι σε ένα ταψάκι, για περίπου 20 λεπτά, στους 180°C.
  3. Με χοντρή βελόνα (σακοράφα) και σπάγκο μαγειρικής ράβουμε το άνοιγμα, για να μη βγει έξω η γέμιση. Αλείφουμε τη γαλοπούλα ολόκληρη με το μαλακωμένο βούτυρο και τη σκεπάζουμε με τις φέτες μπέικον, αφήνοντας ακάλυπτα μόνο τα άκρα των ποδιών και τον λαιμό.
  4. Παραχώνουμε τις φέτες ακόμη και εκεί που διπλώνουν τα μπούτια και ακουμπάνε στο σώμα, σε αυτές τις «κρυφές» γωνιές. Το μπέικον και το βούτυρο θα δώσουν στη γαλοπούλα όλη τη νοστιμιά που λείπει από το κάπως ουδέτερο ψαχνό της και σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος θα την προστατεύουν επαρκώς για να μη στεγνώσει και καεί.
  5. Βάζουμε τη γαλοπούλα στο μεγάλο ταψί του φούρνου. Γύρω γύρω βάζουμε τα λαχανικά (κρεμμύδι-πράσο-καρότο-σέλερι), το σκόρδο (μισό από τη μία πλευρά του ταψιού και μισό από την άλλη) και ανάμεσά τους παραχώνουμε τα μυρωδικά. Ρίχνουμε με προσοχή το νερό, αδειάζοντάς το από χαμηλά, μέσα στα λαχανικά, για να μη βρέξουμε και ξεπλύνουμε την τακτοποιημένη γαλοπούλα.
  6. Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά, τα ανακατεύουμε μέσα στο νερό και σκεπάζουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο, όχι σφιχτά, ίσα να τη καλύψουμε να μην καεί.
  7. Ψήνουμε τη γαλοπούλα για 30 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170-180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες περίπου 2 1⁄2 ώρες ή μέχρι να ψηθεί καλά η γαλοπούλα. Για να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί σωστά στο εσωτερικό της, χρησιμοποιούμε θερμόμετρο κρέατος: το μπήγουμε προσεκτικά από την αρχή του ψησίματος (αν είναι τέτοιου είδους το θερμόμετρο, αλλιώς, αφού περάσουν οι 2 ώρες ψησίματος στους 180°C), σε ένα τροφαντό σημείο του πουλερικού, π.χ. στο στήθος, χωρίς να ακουμπήσουμε το κόκαλο. Η γαλοπούλα είναι έτοιμη όταν το θερμόμετρο δείξει 70°C.
  8. Όταν κοντεύει να γίνει η γαλοπούλα, τα τελευταία περίπου 30 λεπτά, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και με λαβίδα αφαιρούμε προσεκτικά και το μπέικον, για να ροδίσει το δέρμα της.
  9. Τη βγάζουμε από το ταψί με προσοχή, τη μεταφέρουμε σε μεγάλη πιατέλα ή σε ξύλο κοπής και τη διατηρούμε ζεστή και καλυμμένη με ένα καθαρό κομμάτι αλουμινόχαρτο.

Gravy

  1. Όταν κρυώσει ελαφρώς το ζουμί στο εσωτερικό του ταψιού, παίρνουμε με ένα κουτάλι το λίπος που έχει συγκεντρωθεί στην επιφάνεια και έχει αρχίσει κάπως να στερεοποιείται καθώς κρυώνει, και το αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  2. Ζεσταίνουμε το λίπος σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και εκεί σοτάρουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλερι για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν, ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό, πριν ροδίσει και πικρίσει. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να βράσει για ένα 5 λεπτο, για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  3. Ρίχνουμε τον ζωμό και το θυμάρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι η σάλτσα να μειωθεί κατά τα δύο τρίτα, να δέσει και να μελώσει. Τη σουρώνουμε από λεπτό σουρωτήρι ή σήτα μέσα σε κατσαρολάκι και τη βάζουμε να βράσει για άλλα 15 λεπτά, να δέσει λίγο ακόμη. Αλατοπιπερώνουμε, απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
  4. Ανακατεύουμε -πάντα εκτός φωτιάς- μέχρι το βούτυρο να λιώσει και να ενωθεί με τη σάλτσα - θα την κάνει τέλεια βελούδινη και θα μαλακώσει την ένταση της γεύσης της, χωρίς να μειώσει τη νοστιμιά της. Αδειάζουμε το gravy σε σαλτσιέρα.

Σερβίρισμα

  1. Κόβουμε τη γαλοπούλα στην πιατέλα και βγάζουμε τη γέμιση σε κομμάτια σε μπολ, δίπλα απο τη σαλτσιέρα με το gravy. Συνοδεύουμε με λαχανικά ψητά ή ατμού και για έξτρα νοστιμιά με ένα τσάτνεΐ κόκκινων φρούτων.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών