20'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Τεμάχια: 10
Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για τα γεμιστά πολίτικα, βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα ταψί που να τα χωράει ακριβώς.
- Κόβουμε ένα «καπάκι» από τη μεριά με το κοτσάνι από όλα τα λαχανικά και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την ψίχα τους. Από τις πιπεριές αφαιρούμε και πετάμε τα σπόρια.
- Ψιλοκόβουμε την ψίχα των λαχανικών, καλύτερα σε ένα ξύλο κοπής, με ένα μαχαιράκι ή στον πολυκόφτη, αλλά για λίγο, ίσα ίσα να ψιλοκοπούν και να μην πολτοποιηθούν.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την ψίχα από τα λαχανικά, μαζί με όλα τα υλικά της γέμισης, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Γεμίζουμε όλα τα λαχανικά με τη γέμιση, αφήνοντας κενό 2 εκ. από το χείλος (για το ρύζι που θα φουσκώσει).
- Σκεπάζουμε όλα τα λαχανικά με τα καπάκια τους.
- Τη γέμιση που περίσσεψε τη βάζουμε ανάμεσα στα λαχανικά, μέσα στο ταψί. Βάζουμε και τις κομμένες πατάτες ανάμεσα στα γεμιστά, προσθέτουμε 400 ml νερό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσει η γέμιση και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Ελέγχουμε δοκιμάζοντας το ρύζι και, αν δεν είναι εντελώς βρασμένο, προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό ακόμη, ζεστό, και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα τα γεμιστά να σφίξουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.