Υλικά
Μερίδες: 8-10
Για τη ζύμη
Για την κρέμα αμυγδάλου-καρότου
Για τη γέμιση μήλου
Για την επιφάνεια
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε τη μηλόπιτα, ξεκινάμε ζυμώνοντας όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο γρήγορα, ώστε απλώς να ενωθούν (κι ας έχουν μείνει ορατά κομματάκια βουτύρου).
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο.
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, σε λεπτό φύλλο πάχους 4 χλστ.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για τάρτες με διάμετρο 20 εκ. και ύψος 5 εκ. Στρώνουμε μέσα τη ζύμη, καλύπτοντας και τα τοιχώματα, και με ένα μαχαιράκι κόβουμε τις άκρες που εξέχουν.
Κρέμα αμυγδάλου-καρότου
- Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ, με το φτερό, μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη κρέμα.
- Τη στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη, φροντίζοντας να μην ξεπεράσει το 1/3 του ύψους. Αφήνουμε στην άκρη.
Γέμιση μήλου
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε σιγά σιγά την καστανή ζάχαρη, περιμένοντας να λιώσει κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη.
- Ανακατεύουμε και, μόλις γίνει μια καραμέλα με σκούρο ξανθό χρώμα, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς με μια μαρίζ, μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε και τα μήλα και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν για λίγα λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά που θα βγάλουν τα μήλα.
- Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό, ανακατεύοντας.
- Το αδειάζουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να δέσει. Τέλος, ρίχνουμε την κανέλα και τις σταφίδες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στην κρέμα αμυγδάλου-καρότου και απλώνουμε ομοιόμορφα.
Συναρμολόγηση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε το μήλο σε λεπτές ομοιόμορφες φέτες και τις τακτοποιούμε σαν βεντάλια στην επιφάνεια της τάρτας. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει.
- Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα σε ένα μπρίκι μέχρι να αραιώσει λίγο και, αν χρειαστεί, την πολτοποιούμε. Την αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια της τάρτας με πινέλο, για να γυαλίσουν ωραία οι φέτες του μήλου.
- Πασπαλίζουμε περιφερειακά την τάρτα με την κοσκινισμένη άχνη και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»