20'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4-5Για το «σπετζοφάι»
Για το γιουβέτσι
Διαδικασία
Σπετζοφάι
- Για να φτιάξουμε γιουβέτσι «σπετζοφάι» με χωριάτικο λουκάνικο, αρχικά ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το μισό λάδι.
- Έπειτα, σοτάρουμε την πράσινη πιπεριά, τη Φλωρίνης και το κρεμμύδι, για 3-4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν. Βγάζουμε τα σοταρισμένα υλικά σε μπολ.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, τις μελιτζάνες και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν παντού. Τα βγάζουμε στο μπολ με τα λαχανικά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε και το λουκάνικο για 3-4 λεπτά να ροδίσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Αδειάζουμε το λουκάνικο με το λάδι του σε μεγάλο ταψί. Προσθέτουμε όλα τα σοταρισμένα λαχανικά, τη ντομάτα, τον ζωμό και αλατοπίπερο.
- Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές, μέχρι να μελώσουν τα υλικά.
Γιουβέτσι
- Στο μεταξύ, καθαρίζουμε και σκουπίζουμε την κατσαρόλα όπου σοτάραμε το λουκάνικο. Σοτάρουμε εκεί το κριθαράκι στο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με τον ζωμό και μαγειρεύουμε για περίπου 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ συχνά, μέχρι το ζυμαρικό να απορροφήσει το υγρό και να μελώσει.
- Περίπου 2 λεπτά πριν αποσύρουμε, αδειάζουμε στην κατσαρόλα όλο το περιεχόμενο του ταψιού.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και σερβίρουμε το γιουβέτσι «σπετζοφάι» με χωριάτικο λουκάνικο.
Ξινόμαυρο Αμύνταιου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 150.