
40'
προετοιμασία
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 10-12Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το γλυκό ψυγείου με σαντιγί και σαβαγιάρ καβουρδίζουμε τα φουντούκια στον φούρνο, στους 160°C για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κοπανίζουμε στο γουδί σε χοντρά κομμάτια.
- Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνει σαντιγί. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το γάλα. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τον στιγμιαίο καφέ και το ποτό (αν βάλουμε) και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά ο καφές.
- Βουτάμε στο μείγμα γάλακτος-καφέ τα μισά σαβουαγιάρ ένα ένα, για περίπου 3 δευτερόλεπτα, και τα στρώνουμε μέσα σε ένα πυρέξ με διαστάσεις περίπου 32 x 24 εκ., έτσι ώστε να καλυφθεί όλος ο πυθμένας. Αν χρειαστεί, κόβουμε μερικά σαβουαγιάρ για να καλύψουμε τυχόν κενά.
- Απλώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα, σκορπίζουμε τα μισά καβουρδισμένα φουντούκια και απλώνουμε και τη μισή σαντιγί.
- Βουτάμε και τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ στο μείγμα γάλακτος-καφέ και τα στρώνουμε πάνω από τη σαντιγί.
- Από πάνω τους απλώνουμε όλη την υπόλοιπη σαντιγί.
- Σκεπάζουμε το γλυκό με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή 1 βράδυ.
- Πριν σερβίρουμε, σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα υπόλοιπα φουντούκια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 53.