ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠροβηγκιανή ψαρόσουπα με σκορδαλιάΠροβηγκιανή ψαρόσουπα με σκορδαλιά

 

30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τον ζωμό

Για τη σούπα

Διαδικασία

Ζωμός

  1. Για να φτιάξουμε τη ψαρόσουπα του χειμώνα, ξεκινάμε με το ζωμό.
  2. Σε μια φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι για 4-5 λεπτά, να μαραθούν. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό. Προσθέτουμε την ντομάτα και τα ψάρια, ανακατεύουμε απαλά για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
  3. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι το κρασί να αρχίσει να κοχλάζει, και προσθέτουμε τη δάφνη, το πιπέρι, τον γλυκάνισο και τόσο νερό ώστε να καλύπτει όλα τα υλικά (περίπου 2½ λίτρα). Μόλις το υγρό αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να γίνουν και τα ψάρια και τα λαχανικά, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
  4. Αποσύρουμε, βγάζουμε τα ψάρια σε ένα ταψί, τα ξεψαχνίζουμε και τα κρατάμε ζεστά. Αφήνουμε στην άκρη την κατσαρόλα με τον ζωμό και τα λαχανικά, για περίπου 1 ώρα, να αναμειχθούν όλα τα αρώματα και οι γεύσεις.

Σούπα

  1. Σουρώνουμε τον ζωμό σε ψιλό σουρωτήρι, μέσα σε καθαρή κατσαρόλα, και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
  2. Ρίχνουμε τις πατάτες στον ζωμό και βράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα, το φινόκιο και τον μαϊντανό και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Αποσύρουμε, αφαιρούμε το μάτσο μαϊντανού και προσθέτουμε αλατοπίπερο, το σχοινόπρασο, το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε τα καθαρισμένα ψάρια στη σούπα.
  3. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με τρυπητή κουτάλα τα στερεά υλικά (για να ελέγξουμε ότι βάλαμε απ’ όλα), συμπληρώνουμε με μια κουτάλα της σούπας όσο ζουμί θέλουμε και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 151.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών