50'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'
Υλικά
Μερίδες: για ταρτιέρα διαμ. 32 - 34 εκ.Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε την σπανακόπιτα ξεκινάμε με την ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δεν πρέπει να παραζυμώσουμε το ζυμάρι.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 ́ να σφίξει.
Γέμιση
- Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 5 - 6 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 - 5 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες και σοτάρουμε για 4 - 5 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί μέρος από τα υγρά τους.
- Μεταφέρουμε τα χόρτα από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το κινόα σε άφθονο αλατισμένο νερό για 7 - 8 λεπτά και το στραγγίζουμε.
Τάρτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε -υπομονετικά γιατί θα έχει σφίξει- με τον πλάστη σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας.
- Απλώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα της ταρτιέρας μας.
- Κόβουμε όση ζύμη εξέχει και την τρυπάμε σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι.
- Καλύπτουμε τη ζύμη με λαδόκολλα και από πάνω βάζουμε φασόλια ή ρύζι (ωμά) - για να μη φουσκώσει η βάση στο ψήσιμο.
- Ψήνουμε το κέλυφος της τάρτας για 10 - 15 λεπτά, σε χαμηλό ράφι, μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα στις άκρες.
- Ξεφουρνίζουμε.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα χόρτα με το κινόα.
- Αδειάζουμε πάνω στην τάρτα και στρώνουμε ομοιόμορφα με τη ράχη ενός κουταλιού.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και το τυρί και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα χόρτα.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σφίξει η γέμιση.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την θεσσαλική σπανακόπιτα να σταθεί λίγο.
Η κις αυτή ταιριάζει με Μαλαγουζιά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 116.