ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣold fashionedOld fashioned, το πιο δημοφιλές κοκτέιλ με ουίσκι

«Θα κάτσω σπίτι», έλεγε σ’ ένα παλιό τραγουδάκι ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, και είναι μια φράση που ακούω ολοένα και συχνότερα από φίλους. Λίγο η κρίση, λίγο η γενική κατάθλιψη, το αποτέλεσμα είναι το cocooning να έχει γίνει εθνικό μας σπορ. Αφού μένουμε στο σπίτι, λοιπόν, ας οργανωθούμε κι ας μάθουμε να φτιάχνουμε κοκτέιλ για να εντυπωσιάσουμε τους φίλους μας. Σας δίνω σήμερα μια πρώτη, ιδιαίτερη συνταγή για τον… μπελαλίδικο ιρλανδέζικο καφέ. Η παρασκευή ενός Irish Coffee -πρέπει να το πούμε- δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η αυθεντική συνταγή είναι μπελαλίδικη και απαιτεί γνώση, ακρίβεια και δεξιοτεχνία. Θα χρειαστεί να κάνετε μερικές «πρόβες» πριν επιχειρήσετε να φτιάξετε μπροστά στους φίλους σας αυτό το ιδανικό χειμωνιάτικο κοκτέιλ.

10' προετοιμασία
Σύνολο: 10'

Υλικά

Μερίδες: 1

Irish Coffee

Διαδικασία

Irish Coffee

  1. Για να ετοιμάσουμε το απολαυστικό Irish coffee θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ποτήρι από χοντρό γυαλί, με χαμηλό πόδι.
  2. Κατάλληλα είναι και τα μεγάλα ποτήρια του κόκκινου κρασιού.
  3. Θα χρειαστούμε κι ένα κουτάλι του μπάρμαν, που θα βρούμε εύκολα στα καταστήματα υαλικών, καθώς και στις περισσότερες κάβες (είναι λιγότερο κοίλο από τα συνηθισμένα και με πολύ μακρύ χερούλι).
  4. Ζεσταίνουμε το ποτήρι, γεμίζοντάς το με ζεστό νερό και αφήνοντάς το έτσι για λίγα λεπτά.
  5. Αδειάζουμε το νερό, βάζουμε στο ποτήρι το ουίσκι και διαλύουμε σε αυτό τη ζάχαρη.
  6. Προσθέτουμε τον καφέ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  7. Τώρα είναι η ώρα της δεξιοτεχνίας! Κρατάμε το κουτάλι με το ένα χέρι (με το κυρτό μέρος προς τα πάνω και τη μύτη του μόλις να ακουμπάει στην επιφάνεια του καφέ και στο τοίχωμα του ποτηριού). Με προσοχή και πολύ αργά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος πάνω στο κουτάλι.
  8. Ετσι όπως αυτή θα στέκεται στην επιφάνεια του καφέ, ανασηκώνουμε σιγά-σιγά το κουτάλι - με τη μύτη του να βρίσκεται πάντα στην επιφάνεια του υγρού.
  9. Μόλις φτιάξουμε μια «καλή» στρώση (3 - 4 εκ.), σταματάμε και σερβίρουμε αμέσως.

Μυστικά

-Δεν αλλάζουμε σε καμία περίπτωση τις αναλογίες και δεν χρησιμοποιούμε κρέμα γάλακτος light, φυτική ή μακράς διαρκείας, γιατί η... αποτυχία είναι εγγυημένη. -Ιρλανδέζικος καφές χωρίς τουλάχιστον μία κουταλιά ζάχαρη δεν γίνεται. Η ζάχαρη βοηθάει να είναι τέτοια η σύσταση του μείγματος, ώστε να «κρατήσει» την κρέμα στην επιφάνεια. -Μπορούμε -στην αρχή τουλάχιστον της διαδικασίας- να χτυπήσουμε ελαφρώς την κρέμα, φροντίζοντας όμως να παραμείνει ρευστή. -Μπορούμε, εκτός από καφέ φίλτρου, να χρησιμοποιήσουμε έναν διπλό εσπρέσο και να συμπληρώσουμε καυτό νερό για να φτάσουμε τα 180 ml. Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών