30'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τα καλαμάρια
Για τη φακοσαλάτα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Φακοσαλάτα
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, τη δάφνη, το ξίδι και νερό τόσο ώστε να τις υπερκαλύπτει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35 - 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τις στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τη δάφνη.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τη σελινόριζα, το σκόρδο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις φακές, ρίχνουμε το θυμάρι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 2 - 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ρίχνουμε τον άνηθο, τα μυρώνια, το βαλσαμικό ξίδι, ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε πιατέλα. Περιχύνουμε, αν θέλουμε, με λίγο αγουρέλαιο.
Καλαμάρια
- Παράλληλα, αλατίζουμε τα καλαμάρια.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με αλατοπίπερο και το θυμάρι και ρίχνουμε σταδιακά την μπίρα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί ένας υδαρής χυλός. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο κρύο νερό.
- Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Βουτάμε κάθε λωρίδα καλαμαριού στο χυλό, έτσι ώστε να καλυφθεί καλά, και τηγανίζουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν από όλες τις πλευρές.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά, να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
- Βάζουμε τα καλαμάρια πάνω από τη φακοσαλάτα, πασπαλίζουμε με λίγη καπνιστή πάπρικα, αν θέλουμε, και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 119.