30' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για την σαλάτα με καρδιές μαρουλιού, αγκινάρες, λιαστές ντομάτες και μυρωδικά σε μια μικρή κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τις αγκινάρες για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 40 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου μισό λεπτό, ίσα να αρωματίσει το λάδι, πετάμε το σκόρδο.
  4. Ρίχνουμε τις αγκινάρες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Προσθέτουμε το σουσάμι, ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις αγκινάρες με τον άνηθο, το ξύσμα και 2 κουτ. σούπας από το χυμό λεμονιού. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  7. Ρίχνουμε στο μούλτι τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το μέλι, το μαυροκούκι (αν βάλουμε), 2 - 3 φετάκια από τις αγκινάρες και αλατοπίπερο, και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
  8. Απλώνουμε σε μπολ σερβιρίσματος ή σε πιατέλα το μαρούλι, τις λιαστές ντομάτες, το μαϊντανό και το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα και ανακατεύουμε.
  9. Ρίχνουμε το μείγμα με τις αγκινάρες, την υπόλοιπη σάλτσα και σερβίρουμε την σαλάτα με καρδιές μαρουλιού, αγκινάρες, λιαστές ντομάτες και μυρωδικά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.

Άρθρα και Συνταγές με Αγκινάρες

Άρθρα και Συνταγές με Μαρούλι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών