20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Κομμάτια: 14 - 16

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τα ξερά σύκα και τον χυμό και αφήνουμε να μουσκέψουν για 1 βράδυ. Την επόμενη μέρα πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα σύκα μαζί με τον χυμό.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τον πολτό από τα σύκα έως ότου γίνει ένα αφράτο μείγμα και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Μόλις ενσωματωθεί και το τελευταίο αυγό, σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα με διαστάσεις 25 x 10 εκ. ή σε στρογγυλό ταψάκι 25 εκ.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, για 30 λεπτά και στους 150°C για άλλα 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καλά, τρυπώντας το κέντρο με ένα μαχαίρι: αν βγει στεγνό, τότε το κέικ είναι έτοιμο, ενώ αν βγει υγρό, με νωπή ζύμη, τότε ψήνουμε άλλο λίγο και ξαναδοκιμάζουμε.
  6. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 186.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Αυγά

Συνταγές με Ξερά σύκα

Συνταγές για Γλυκό

Συνταγές για Πρωινό

Συνταγές για Σνακ

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών