Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιήθηκαν τα ακόλουθα σκεύη και εργαλεία:

Kuchenprofi Γάστρα Μαντεμένια Κόκκινη 33cm. 7lt. Provence

Fissler Τηγάνι 20Εκ.1.1L Αντικολλητικό Levital+ Comfort

Tescoma Σουρωτήρι Presto 17cm
40' προετοιμασία
4 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 4 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη γαλοπούλα

Για τη γέμιση

Για το gravy

Διαδικασία

Γαλοπούλα

  1. Για να ετοιμάσουμε τη γεμιστή γαλοπούλα, κάνουμε ως εξής: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το φασκόμηλο και αλατοπίπερο, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.
  2. Αλείφουμε καλά με το μείγμα τη γαλοπούλα στην επιφάνεια αλλά και κάτω από το δέρμα και την αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Γέμιση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τον κιμά για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το βούτυρο και το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  3. Ρίχνουμε 100 ml νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μισοψηθεί το ρύζι.
  4. Προσθέτουμε τα κάστανα και τα κουκουνάρια και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα ξερά φρούτα με το κονιάκ, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά της γαλοπούλας. Αν θέλουμε, κλείνουμε το άνοιγμα με 2 οδοντογλυφίδες.
  3. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε γάστρα μαζί με τα 500 ml ζωμό της σάλτσας.
  4. Καλύπτουμε με το καπάκι και ψήνουμε, αλείφοντας κάθε μισή ώρα τη γαλοπούλα με τα υγρά της γάστρας, για περίπου 2½ ώρες.
  5. Ξεσκεπάζουμε τη γαλοπούλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  6. Ελέγχουμε αν έγινε: Τρυπάμε με ένα μαχαίρι το μπούτι. Αν το υγρό που «τρέχει» είναι ροζέ αχνό, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο. Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη.

Σάλτσα gravy

  1. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το καρότο με το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  3. Ρίχνουμε τα υγρά του ψησίματος και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι η σάλτσα να μειωθεί κατά τα δύο τρίτα.
  4. Τη σουρώνουμε σε λεπτό σουρωτήρι μέσα σε άλλο κατσαρολάκι και τη βάζουμε να βράσει για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να δέσει.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
  6. Αδειάζουμε το gravy σε σαλτσιέρα.
  7. Σερβίρουμε τη γεμιστή γαλοπούλα σε πιατέλα, τη στολίζουμε αν θέλουμε, με λίγο δεντρολίβανο και φρούτα του δάσους και δίπλα τη σάλτσα.

Άρθρα και Συνταγές με Γαλοπούλα

Άρθρα και Συνταγές με Κάστανα

Άρθρα και Συνταγές με Κουκουνάρι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά βερίκοκα

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά σύκα

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά φρούτα

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT