Είναι κάποια ελληνικά προϊόντα, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα στον κόσμο. Ντρεπόμαστε καμιά φορά να το πούμε για να μην φανούμε υπερβολικοί και τοπικιστές, αλλά τι να κάνουμε; Ισχύει. Το λάδι και το μέλι μας είναι τα πιο γνωστά. Ένα ακόμη είναι το φυστίκι Αιγίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑχλάδι: 25 απίθανες συνταγές και ο λόγος που θεωρείται «δώρο των θεών»Αχλάδι: 25 απίθανες συνταγές και ο λόγος που θεωρείται «δώρο των θεών»

Το δέντρο και η ιστορία του

Η φυστικιά είναι περσικής καταγωγής αλλά διεδόθη σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ήταν γνωστή στους Έλληνες ήδη από τον Θεόφραστο, ενώ ο καρπός της είχε μεγάλη «πέραση» στο Βυζάντιο. Το δένδρο είναι ιδιαίτερα ευπαθές και η καλλιέργειά του απαιτεί πολύ συγκεκριμένες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Ευδοκιμεί σε εδάφη αμμοπορρώδη με καλή απορροή. Δεν αγαπά την υγρασία αντίθετα λόγω του μεγάλου ριζικού του συστήματος αντέχει καλά στην ξηρασία, καλύτερα κι από την ελιά.

Στην Αίγινα την έφερε ο γιατρός Νικόλαος Περόγλου το 1896. Το 1916 εξέδωσε ένα βιβλίο για την καλλιέργεια της φυστικιάς και αποφάσισε να διαδώσει την καλλιέργειά της. Προέτρεψε τους Αιγινήτες να φυτέψουν φυστικιές, μοίραζε εμβόλια από τα καλύτερά του δένδρα και όταν ήθελε να κάνει ένα δώρο, χάριζε ένα δενδρύλλιο. Δύο τέτοια δέντρα, δώρα του Περόγλου, υπάρχουν ακόμη στην πόλη της Αίγινας. O κύριος λόγος που τον ακολούθησαν οι αγρότες ήταν η υψηλή τιμή του φυστικιού. Την εποχή εκείνη το ψωμί κόστιζε 0,75 λεπτά η οκά και το φυστίκι 3-4 δραχμές. Σιγά σιγά οι αγρότες αντικατέστησαν τις ελιές και τα κλήματα που καλλιεργούσαν μέχρι τότε με φυστικιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚυδώνια ψητά με κονιάκ και κανέλα12 αλμυρές και γλυκές συνταγές με κυδώνια

Προϊόν ΠΟΠ από το 1997

Το 1947 δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Φυστικοπαραγωγών Αιγίνης. Πενήντα χρόνια αρχότερα, το 1997 το φυστίκι Αιγίνης γίνεται προϊόν ΠΟΠ. Το 2008 ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας οργανώνει ημερίδα με τον τίτλο “Βάστα Καημένη Φυστικιά”. Σκοπός της να τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα τα σχετικά με την καλλιέργεια του δέντρου. Στη συνάντηση συμμετέχει και μια αντιπροσωπεία φυστικοπαραγωγών από τη Σικελική πόλη Bronte που βρίσκεται στους πρόποδες της Αίτνας όπου επίσης καλλιεργείται το φυστίκι. Οι Αιγινήτες παραγωγοί έρχονται σε επαφή με το ιταλικό μάρκετινγκ που θα σημάνει γι’ αυτούς το καμπανάκι. Γεννιέται έτσι η ιδέα της δημιουργίας του Fistiki Fest.

Σε συνταγές το φυστίκι Αιγίνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να γίνει ένα μυρωδάτο πέστο που θα νοστιμίσει τα κρέατα και τα ζυμαρικά μας, μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί σαν κρούστα για τα ψητά μας κρέατα, ταιριάζει πολύ με τις πράσινες σαλάτες αλλά και με το βραστό παντζάρι. Στη ζαχαροπλαστική μπορούμε να το βάλουμε σε διάφορα μπισκότα, τσιζκέικ ή ραβανί.

 

Δείτε εδώ και 17 συνταγές με φυστίκι Αιγίνης:

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Μαρούλι

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά σύκα

Άρθρα και Συνταγές με Παντζάρια

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Φυστίκια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών