20'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
3 ώρες και 10'
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες
Υλικά
Μερίδες: (για ταψί 30x40 εκ.)Για τη γέμιση
Για το σιρόπι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τον μπακλαβά με φυστίκια Αιγίνης, χουρμάδες και μέλι, πρώτα ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά της γέμισης.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και βουτυρώνουμε ελαφρώς το ταψί.
- Απλώνουμε τα πρώτα 4 φύλλα στο ταψί, το καθένα καλά βουτυρωμένο, και κόβουμε τις άκρες που εξέχουν.
- Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη μισή γέμιση και καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα, όλα βουτυρωμένα.
- Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, πάλι βουτυρωμένα.
- Περιχύνουμε την επιφάνεια με όσο βούτυρο έμεινε, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 10΄, να κρυώσει το βούτυρο.
- Αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε τον μπακλαβά μέχρι κάτω, μπακλαβαδωτά.
- Ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να χρυσίσει.
Σιρόπι
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 4 λεπτά (από τη στιγμή του βρασμού).
- Αφαιρούμε τη φλούδα και αποσύρουμε. (Αν ρίξουμε στο νύχι μας μία σταγόνα από το σιρόπι, θα πρέπει να σταθεί.)
- Ξεφουρνίζουμε τον μπακλαβά με φυστίκια Αιγίνης, χουρμάδες και μέλι και, όπως είναι ζεστός, τον σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι.
- Αφήνουμε περίπου 3 ώρες, για να το απορροφήσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 126.