ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚέικ γεμιστό με σπιτική πραλίναΚέικ γεμιστό με πραλίνα
25' προετοιμασία
50' ψήσιμο
10' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: 12-14

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κέικ βανίλια-κακάο, πρώτα χτυπάμε το βούτυρο με τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ έως ότου ασπρίσει και αφρατέψει, για περίπου 10 λεπτά.
  2. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Κατόπιν προσθέτουμε τις βανίλιες.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 26 - 28 εκ.
  4. Οταν έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο αλεύρι εναλλάξ με το 1 φλιτζάνι γάλα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
  5. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα μείγματος σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κακάο, τη 1 κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη και το 1/4 φλιτζανιού γάλα, ανακατεύοντας.
  6. Απλώνουμε αυτό το σκούρο μείγμα στη φόρμα και από πάνω αδειάζουμε το λευκό. Ή αντίθετα.
  7. Ψήνουμε στον φούρνο για 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του· αν εξέλθει χωρίς υπολείμματα ζύμης είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο.
  8. Αφήνουμε το κέικ βανίλια-κακάο να κρυώσει εκτός φούρνου για περίπου 10 λεπτά προτού το ξεφορμάρουμε. Οταν κρυώσει εντελώς πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Μυστικά

  • Ανά 3 λεπτά σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα μαζεύουμε τη ζύμη που έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου.
  • Αποφεύγουμε να πασπαλίσουμε το κέικ με άχνη όσο είναι ακόμη ζεστό για να μη νοτίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 1.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Κακάο

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών