ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπακλαβάς με 5 ξηρούς καρπούςΜπακλαβάς με 5 ξηρούς καρπούς Το κλωστάρι θυμίζει πολύ το γνωστό σαραγλί, μόνο που περιέχει περισσότερα φύλλα στο τύλιγμά του, γι’ αυτό και ψήνεται αργά σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να ψηθεί καλά μέχρι μέσα. Συνηθίζεται ιδιαίτερα στην περιοχή της Κόνιτσας, αλλά η συνταγή είναι γνωστή και σε άλλα χωριά, όπως στο Τσεπέλοβο, όπου μας την έδωσε η κ. Κασσιανή Γούση.

20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: για 3 κλωστάρια

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κλωστάρι (Κονιτσιώτικο μπακλαβάς), ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C, στη λειτουργία του αέρα.
  2. Χωρίζουμε τα φύλλα σε τρεις στοίβες, βουτυρώνοντας καλά κάθε φύλλο.
  3. Αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και τα μοιράζουμε στις τρεις στοίβες, κατά μήκος του πάνω φύλλου, στο κέντρο του.
  4. Τυλίγουμε σε ρολό κάθε στοίβα φύλλων, χωρίς να τα κάνουμε πολύ σφιχτά. Αν θέλουμε, μπορούμε να τοποθετήσουμε μια ματσόβεργα κατά μήκος των φύλλων, παράλληλα με τη γέμιση, για να βοηθηθούμε στο τύλιγμα, και ύστερα, αφού ετοιμάσουμε το κάθε ρολάκι, την τραβάμε και την αφαιρούμε.
  5. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα τα ρολά, με το σημείο του «κλεισίματος» προς τα κάτω, για να μην ξετυλιχτούν. Τα πιέζουμε ελαφρώς από τις δύο άκρες τους για να σουρώσουν λίγο και να κοντύνουν.
  6. Ψήνουμε τα κλωστάρια στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Σιρόπι

  1. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν.
  2. Αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του σιροπιού, αλλά να παραμένει ζεστό, και σιροπιάζουμε τα κλωστάρια όσο είναι ακόμα ζεστά, αλλά όχι καυτά.
  3. Τα αφήνουμε να απορροφήσουν όλο το σιρόπι και να κρυώσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών