45'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
16 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 17 ώρες και 30'
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί 20 x 30 εκ.
Για το σιρόπι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το σουσαμένιο σαραγλί, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Στη συνέχεια, στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 20 x 30 εκ.
- Απλώνουμε σε ένα άλλο ταψί το σουσάμι και το βάζουμε να καβουρδιστεί στον φούρνο έως ότου ροδίσει, ανακατεύοντάς το δύο τρεις φορές.
- Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Κατόπιν το ρίχνουμε λίγο λίγο στον πολυκόφτη, τρίβοντάς το εντελώς μέχρι να γίνει φίνα σκόνη.
- Αδειάζουμε τη σκόνη σε ένα μεγάλο μπολ και αναμειγνύουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Απλώνουμε στον πάγκο 1 φύλλο. Σκορπίζουμε πάνω του ένα μέρος από τη γέμιση και το σουρώνουμε, να γίνει σαν πλισές, ή το τυλίγουμε σε μακρόστενο ρολό. Κατόπιν, το τοποθετούμε με προσοχή στο ταψί με τη λαδόκολλα.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, φροντίζοντας να μοιράσουμε σε ίσες ποσότητες τη γέμιση.
- Βάζουμε τα τσαλακωμένα φύλλα (ή τα ρολά) το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο ταψί.
- Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το ελαιόλαδο μέχρι να τσιτσιρίσει.
- Περιχύνουμε με αυτό τα φύλλα. Το λάδι θα τσιτσιρίζει καθώς θα πέφτει στα φύλλα.
- Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και το αφήνουμε όλη τη νύχτα (10-12 ώρες), για να απορροφήσει το σαραγλί το λάδι.
- Την επομένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ψήνουμε το γλυκό μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα, για 40-45 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει, για περίπου 1 ώρα.
Σιρόπι
- Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι, για περίπου 5 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει.
- Ανακατεύουμε μια δυο φορές, ώστε η ζάχαρη να μη μείνει στον πάτο της κατσαρόλας. Αποσύρουμε.
- Περιχύνουμε το κρύο σαραγλί με μια βαθιά κουτάλα.
- Αφήνουμε μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι, για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Κόβουμε το σαραγλί σε σχετικά μικρά κομμάτια και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.