Η Κατίνα Τουρμπεσλή ετοίμασε αυτό το απλό αλλά δύσκολο τεχνικά (λόγω του λεπτού φύλλου) παραδοσιακό γλυκό, που συνηθίζεται πολύ στη Μακεδονία και τη Θράκη. Αν δεν θέλετε να δοκιμαστείτε στο φύλλο, αγοράστε έτοιμα φύλλα πολίτικα ή Βηρυτού – αν είναι πολύ λεπτά τα φύλλα, βάλτε τα ανά δύο.
20'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Κομμάτια: περίπου 35Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για το σιρόπι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σουσαμόπιτα αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο χλιαρό νερό, ενώ παράλληλα ζυμώνουμε. Θα χρειαστούμε περίπου 1 ποτήρι χλιαρό νερό ή λίγο παραπάνω, ανάλογα με το αλεύρι.
- Προσθέτουμε το ξίδι και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και ελαστική.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 30΄ σε θερμοκρασία δωματίου.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα κομμάτια.
- Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και κάθε κομμάτι το ανοίγουμε με τη βέργα (πλάστης λεπτός και μακρύς) σε ένα μεγάλο στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 45 εκατοστά και πάχος 2 χιλιοστά (το φύλλο πρέπει να είναι όσο πιο λεπτό γίνεται).
- Πασπαλίζουμε συχνά με αλεύρι, αν χρειάζεται, για να μη μας κολλάει η ζύμη στη βέργα και στον πάγκο εργασίας.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σουσάμι, την καρυδόψιχα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο.
- Σκορπίζουμε στο φύλλο περίπου το 1/5 της γέμισης.
- Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό γύρω από τη βέργα και αφαιρούμε τη βέργα, προσέχοντας να μη χαλάσουμε το ρολό και φύγει η γέμιση.
- Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα 4 κομμάτια ζύμης.
- Λαδώνουμε τη λαμαρίνα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Απλώνουμε τα 5 ρολά, τα αλείφουμε με λάδι χρησιμοποιώντας πινέλο και τα κόβουμε μπακλαβαδωτά (έτσι θα ψηθούν και θα σιροπιαστούν καλύτερα).
- Ψήνουμε στο χαμηλό ράφι του φούρνου για περίπου 1 ώρα.
- Αφήνουμε τη σουσαμόπιτα να κρυώσει.
Σιρόπι
- Βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, τη βανίλια και τη φλούδα λεμονιού.
- Βράζουμε το μείγμα, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη, για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει ένα σιρόπι όχι ιδιαίτερα πηχτό.
- Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Αφήνουμε το σιρόπι για λίγα λεπτά έτσι ώστε να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό, και περιχύνουμε την κρύα σουσαμόπιτα.
- Αφήνουμε, την σουσαμόπιτα, να κρυώσει και να πιει μέρος από το σιρόπι.
Μυστικά
1. Αντί να τα λαδώσουμε, μπορούμε να περιχύσουμε κάθε φύλλο με 1 κουτ. σούπας καυτό λάδι. Έτσι θα γίνουν πιο τραγανά. 2. Τη σουσαμόπιτα την έφτιαχναν τα Χριστούγεννα και τη σέρβιραν για αρκετό καιρό μετά. Αρκεί να την έχουμε σε πλατύ σκεύος, όπου μπορεί το σιρόπι να απλώνεται και σχεδόν να σκεπάζει τη σουσαμόπιτα για να μην ξεραίνεται.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 119.