ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτεςΚόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες (βίντεο)
40' προετοιμασία
3 ώρες και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 4 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον κόκορα αλανιάρης σύζουμος, με χυλοπίτες σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μετρημένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τις φτερούγες κοτόπουλου, το πράσο, το καρότο, το σέλινο, τα κρεμμύδια, τις φλούδες κυδωνιού, τα ανάμεικτα πιπέρια, τη δάφνη και το θυμάρι.
  2. Σοτάρουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά οι φτερούγες και τα λαχανικά.
  3. Ρίχνουμε 1 κοφτή κουτ. σούπας αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τον χυμό.
  5. Ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε άφθονο νερό, τόσο ώστε να τον σκεπάζει κατά 3 εκ.
  6. Αφήνουμε το νερό να πάρει μία βράση, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για 2 1⁄2-3 ώρες, μέχρι ο κόκορας να μαλακώσει καλά.
  8. Ο κόκορας ελευθέρας βοσκής θέλει αρκετή ώρα μαγείρεμα για να μαλακώσει, αν όμως επιλέξουμε συμβατικής εκτροφής, θα χρειαστεί λιγότερη ώρα.
  9. Σε κάθε περίπτωση, ελέγχουμε αν έχει μαλακώσει καλά και αν υπάρχει άφθονο ζουμί στην κατσαρόλα, αρκετό για να βράσουμε τις χυλοπίτες και να μείνει και μπόλικο για το σερβίρισμα.
  10. Μόλις ο κόκορας μαλακώσει καλά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε τον κόκορα και τον αφήνουμε σε μια πιατέλα, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
  11. Σουρώνουμε το ζουμί της κατσαρόλας, πιέζοντάς το καλά από λεπτή σήτα για να πάρου- με όλη τη νοστιμιά των υλικών του.
  12. Κρατάμε στην άκρη τις φτερούγες κοτόπουλου.
  13. Μετράμε τον ζωμό – πρέπει να είναι περίπου 2,5 λίτρα.
  14. Αν είναι λιγότερος, συμπληρώνουμε με καυτό νερό.
  15. Ξεψαχνίζουμε τις φτερούγες και ρίχνουμε το λιγοστό ψαχνό τους στον ζωμό.
  16. Τον μεταφέρουμε στην κατσαρόλα και τον ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση.
  17. Ρίχνουμε τις χυλοπίτες και τις βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
  18. Θα πρέπει να έχει μείνει ακόμη μπόλικο ζουμί στην κατσαρόλα. Αποσύρουμε.

Σερβίρισμα

  1. Αν θέλουμε, ξεψαχνίζουμε τον κόκορα και τον κομματιάζουμε, διαφορετικά τον κόβουμε σε μερίδες όπως είναι, με το δέρμα και τα κόκαλα.
  2. Μοιράζουμε τις χυλοπίτες σε πιάτα μαζί με μπόλικο ζουμί, συμπληρώνουμε με τον κόκορα και ρίχνουμε σε κάθε μερίδα μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού, λίγο τρίμμα αυγοτάραχου (αν θέλουμε), τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μοσχοκάρυδο και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.
  3. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

Άρθρα και Συνταγές με Κόκορας

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Χυλοπίτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών