20' προετοιμασία
55' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον κόκορα κοκκινιστό με χυλοπίτες, πρώτα πλένουμε, σκουπίζουμε και αλατοπιπερώνουμε τον κόκορα.
  2. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κόκορα σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές και να ξεκολλάει εύκολα από το σκεύος.
  3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη, ρίχνουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  4. Ρίχνουμε την ντομάτα και τη δάφνη, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 - 35 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Χωρίς νερό, μόνο με την ντομάτα.
  5. Αφαιρούμε τα κομμάτια με το στήθος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα των υπόλοιπων κομματιών για άλλα 15 λεπτά. Υπολογίζουμε πως, αν ο κόκορας είναι χωριάτικος, αλανιάρης, θα χρειαστούν άλλα 30 λεπτά για το στήθος και άλλα 40 λεπτά για το μπούτι και τα υπόλοιπα μέρη, γιατί το κρέας είναι πιο σκληρό.
  6. Περίπου 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό και τις χυλοπίτες. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία των ζυμαρικών.
  7. Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια με το στήθος, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον δυόσμο, αλατοπίπερο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  8. Ανακατεύουμε απαλά, αφήνουμε για 10 λεπτά για να ξεκουραστεί ο κόκορας και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με τριμμένη μυζήθρα.

Ένα μεσσηνιακό Cabernet Sauvignon.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 157.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Κόκορας

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών