Τα πέτουρα συνηθίζονται πολύ στη Μακεδονία, όπου τα έφεραν οι πρόσφυγες εξ Ανατολών, Πόντιοι, Μικρασιάτες και Καππαδόκες. Στις αρχές του φθινοπώρου, πολλές γυναίκες στα Γρεβενά, στην Καστοριά, στη Φλώρινα, στα Γιαννιτσά, ακόμα και σήμερα, τα φτιάχνουν στο χέρι και τα αποθηκεύουν για τον χειμώνα. Είναι ιδανικά για σάλτσα, καθώς η φαρδιά επιφάνειά τους συγκρατεί τα υγρά. Βρίσκουμε συσκευασμένα από διάφορες βορειοελλαδίτικες εταιρείες, όπως η Αγροζύμη ή τα Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών. Κυκλοφορούν και κομμένα (με μικρό μήκος δηλαδή) και ολόκληρα.

15' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αλευρώνουμε.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 80 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να σχηματιστεί μια ρόδινη κρούστα.
  3. Βγάζουμε το κρέας και το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα, χωρίς να την καθαρίσουμε, ρίχνουμε τα 60 ml ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  5. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, ξαναβάζουμε το κρέας, ρίχνουμε τη δάφνη, τα μπαχάρια, αλατοπίπερο και τόσο νερό ώστε να σκεπάσει καλά το κρέας.
  6. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε γάστρα.
  7. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1-1½ ώρα.
  8. Βγάζουμε από τον φούρνο, ανοίγουμε προσεκτικά το καπάκι και σκορπίζουμε τα πέτουρα.
  9. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, με καπάκι, μέχρι να γίνουν τα πέτουρα και να χυλώσει το φαγητό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό.
  10. Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά. Σερβίρουμε με ωμό ελαιόλαδο και το τριμμένο τυρί.

Το πιο ρουστίκ κόκκινο κρασί μας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 157.

Συνταγές με Ζυμαρικά

Συνταγές με Κατσίκι

Συνταγές με Ντομάτα

Συνταγές με Τυρί

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών