25'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
15'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Διαδικασία
- Για τη γλυκιά κολοκυθόπιτα αρχικά ενώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κολοκύθα, το ρύζι, τα καρύδια, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το σουσάμι, την κανέλα, τα σποράκια βανίλιας και το μοσχοκάρυδο.
- Aνακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να στραγγίξει για 15 λεπτά σε σουρωτήρι που έχουμε στερεώσει πάνω από ένα μπολ, καθώς θα χρειαστούμε και το ζωμό που θα βγάλει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 26x38 εκ. και απλώνουμε 4 φύλλα κρούστας, τα οποία λαδώνουμε ένα-ένα.
- Σκορπίζουμε το 1/3 της γέμισης και σκεπάζουμε με άλλα 4 φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
- Στρώνουμε τη μισή από την υπόλοιπη γέμιση, σκεπάζουμε με άλλα 4 φύλλα (πάντα λαδώνοντάς τα) και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
- Σκεπάζουμε με άλλα 4 λαδωμένα φύλλα.
- Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, στα τοιχώματα του ταψιού.
- Χαράζουμε την πίτα σε καρεδάκια και καρφώνουμε στο κέντρο του καθενός από 1 γαρίφαλο.
- Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με τον αρωματισμένο, γλυκό ζωμό της κολοκύθας που κρατήσαμε από το στράγγισμα.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Αφήνουμε την πίτα να γίνει χλιαρή ή να κρυώσει τελείως, πριν σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 43.