25' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
15' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Διαδικασία

  1. Για τη γλυκιά κολοκυθόπιτα αρχικά ενώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κολοκύθα, το ρύζι, τα καρύδια, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το σουσάμι, την κανέλα, τα σποράκια βανίλιας και το μοσχοκάρυδο.
  2. Aνακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να στραγγίξει για 15 λεπτά σε σουρωτήρι που έχουμε στερεώσει πάνω από ένα μπολ, καθώς θα χρειαστούμε και το ζωμό που θα βγάλει.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  4. Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 26x38 εκ. και απλώνουμε 4 φύλλα κρούστας, τα οποία λαδώνουμε ένα-ένα.
  5. Σκορπίζουμε το 1/3 της γέμισης και σκεπάζουμε με άλλα 4 φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
  6. Στρώνουμε τη μισή από την υπόλοιπη γέμιση, σκεπάζουμε με άλλα 4 φύλλα (πάντα λαδώνοντάς τα) και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
  7. Σκεπάζουμε με άλλα 4 λαδωμένα φύλλα.
  8. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, στα τοιχώματα του ταψιού.
  9. Χαράζουμε την πίτα σε καρεδάκια και καρφώνουμε στο κέντρο του καθενός από 1 γαρίφαλο.
  10. Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με τον αρωματισμένο, γλυκό ζωμό της κολοκύθας που κρατήσαμε από το στράγγισμα.
  11. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα.
  12. Αφήνουμε την πίτα να γίνει χλιαρή ή να κρυώσει τελείως, πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 43.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών